Beavatkozással fenyegeti a kormány a kereskedőket, ha nem csökkentik az üzemanyagárakat

gazdaság
június 28., 08:11

A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy tartsák az üzemanyagárakat a szomszédos országok átlagára alatt, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ársapkák bevezetése helyett a mostanában csak a nyomásgyakorlással él.

Mivel a múlt héten meredek emelkedésnek indultak, Magyarországon most 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni.

A KSH összegzése szerint a 95-ös benzin magyarországi átlagára 11 forinttal emelkedett az előző heti adathoz képest, a gázolaj átlagára pedig 17 forinttal nőtt. Ugyanakkor a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el. (A szomszédos országok átlagárát Magyarország adata nélkül, Ukrajna nélkül a hat környező ország adatainak számtani átlagaként számítják.)

A KSH idézi a az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatait, ami alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 606 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 606 forint volt, a magyar árral megegyezett. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 624 forint volt, ami 28 forinttal, 4,7 százalékkal haladta meg a régiós 596 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 611 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 2,1 százalékkal, azaz 13 forinttal volt ennél magasabb.

A magyar korány szerint „elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai”. Ezért felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre.

„Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.”

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Az előző heti adatokhoz képest Horvátországban csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 16 forinttal. Csehország, Horvátország, Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Románia esetében az átlagár szintén alacsonyabb, 5-10 százalékkal maradt el a magyartól. Bulgária esetében pedig az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 15 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Bulgária, Horvátország és Szlovénia kivételével a régió összes országában nőtt a dízel átlagára az előző héthez képest. Magyarországon volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, 17 forintos növekedés.