Észak-Koreában nyilvánosan kivégeztek egy férfit, mert K-popot hallgatott

külföld
június 28., 05:51

649 észak-koreai disszidens vallomását tartalmazza az a dél-koreai egyesítési minisztérium által közzétett jelentés, ami az észak-koreai emberi jogokról szól. Ebben szerepel az is, hogy egy 22 éves észak-koreai férfit nyilvánosan kivégeztek, mert dél-koreai filmeket, illetve dél-koreai zenét hallgatott és osztott meg, ezzel pedig megsértett egy 2020-ban elfogadott észak-koreai törvényt, ami tiltja „a reakciós ideológiát és kultúrát”.

Utóbbi miatt büntetik azt is, ha egy menyasszony fehér ruhát visel, ha valaki napszemüveget vesz fel vagy borospohárból iszik alkoholt, mert ezeket mind dél-koreai szokásnak tekintik. A jelentés szerint ellenőrizni szokták a mobiltelefonokat az azon használt írásmód, kifejezések és szlengek miatt. Ezzel is „meg akarják védeni” az észak-koreaiakat a nyugati kultúra „rosszindulatú” befolyásától.

A szigorú intézkedések ellenére azonban a dél-koreai kultúra hatása megállíthatatlannak tűnik egy nemrég disszidált észak-koreai szerint.

„A fiatalok követik és másolják a dél-koreai kultúrát, és nagyon szeretnek mindent, ami dél-koreai” – mondta a Guardian beszámolója szerint egy a húszas évei elején járó, Észak-Koreából disszidált nő egy szöuli tájékoztatón újságíróknak. Ő 2023 októberében, egy fahajón szökött meg Észak-Koreából. (Guardian)