Sorozatos szabálytalanságok miatt meg kell ismételni a szavazást Fonyódon

választás
június 28., 19:22

Sorozatos szabálytalanságok miatt nem lehetett újraszámolni a fonyódi képviselőkre leadott szavazatokat, így a Kúria döntése értelmében jövő vasárnap a polgármester-választás kivételével meg kell ismételni a szavazást a városban – írta meg az ATV.

Az első szavazó leadja voksát az önkormányzati, EP- és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban kialakított 18. számú szavazókörben 2024. június 9-én.
photo_camera Az első szavazó leadja voksát az önkormányzati, EP- és nemzetiségi választásokon a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban kialakított 18. számú szavazókörben 2024. június 9-én. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A Kúria határozata szerint a helyi választási bizottság és az iroda tagjai nem jártak el szabályosan az újraszámoláskor, így annak eredményét nem lehet figyelembe venni. Például a választási iroda munkatársai a bizottság tagjainak távollétében végezték el a számolást, ami nem megengedett.

Ezután kerültek a négy választókörzet szavazólapjai a kúriára, de itt is szabálytalanság történt: a dokumentumok egy szakadt aljú dobozban érkeztek, amit a Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda munkatársa csomagolt helytelenül.

A Kúria azt írja: „A Somogy Vármegyei TVI 2024. június 21-én a felülvizsgálati kérelem és mellékletei mellett, »Fonyódtól átvett iratok« és »TVI iratai« megjelöléssel – a Kúria erre irányuló rendelkezése, megkeresése nélkül – intézkedett a Fonyód 001., 002., 003., és 004. szavazókörök vonatkozásában a névjegyzékek összesítő lapjai és a »képviselőv. érvényes és érvénytelen szavazatai« Kúriára történő megküldéséről. Az iratokat a TVI munkatársa személyesen hozta, 2024. június 21-én 8 óra 23 perckor a Kúria Ügykezelő Irodáján (a továbbiakban: Iroda) egy 64 x 24 x 38 cm méretű sérült »OBI-s költöztető dobozt« adott át az Iroda munkatársainak. A dobozt a TVI munkatársa a tetejével lefelé helyezte el az Irodán, mert az alja ki volt szakadva. Az Iroda jelenlévő munkatársai a dobozt nem nyitották ki, azonban az azon lévő sérülések mérete lehetővé tette, hogy szemrevételezéssel, a dobozba betekintve megállapítsák, hogy abban összekötve (kötegelve) szavazólapok találhatók.”

A Kúria szerint ezzel megszegték a szállítás biztonságáról szóló szabályokat is, így a szavazatokat a bíróság sem tudta újraszámolni.