Vihar miatt másodfokú riasztást adtak ki több keleti megyére

időjárás
június 28., 15:02

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki több kelet-magyarországi járásra a HungaroMet.

A veszélyjelzés szerint Hajdú-Bihar és Békés megye riasztás által érintett járásaiban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország többi részén (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével) elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm eső eshet. Emellett az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.

Lovat vezetnek ki a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott udvarról a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel.
photo_camera Lovat vezetnek ki a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott udvarról a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az előrejelzés szerint péntek estig szórványosan előfordulhatnak zivatarok, kisebb eséllyel a nyugati megyékben. A zivatarokat felhőszakadás, viharos, 60-70 km/órás széllökés és jégeső is kísérheti.

Szombaton az északi, északkeleti megyékben alakulhatnak még ki néhol zivatarok a déli, délutáni órákban, máshol ennek egészen kicsi az esélye. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, viharos kifutószél és apró szemű jég.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt) érdemes védett helyre vinni.

Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőleg álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Felhívták a figyelmet arra is, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón. (MTI)