A New York Times szerkesztőségi cikkben kéri Joe Bident, hogy szálljon ki az elnökjelölti versenyből

külföld
június 29., 08:15

Joe Biden már nem az az ember, aki négy évvel ezelőtt volt, hiszen csütörtökön az elnökjelölti vitán egy nagyszerű köztisztviselő árnyékaként jelent meg – írja szerkesztőségi cikkében a New York Times. Küzdött azért, hogy elmondja, hogyan tervezi a második ciklusát, küzdött azért, hogy reagáljon Trump provokációira, hogy felelősségre vonja őt a hazugságai, a kudarcai és a hátborzongató tervei miatt. Többször küszködött azzal is, hogy egy-egy mondatának a végére érjen. A lap úgy véli, Biden csodálatos elnök volt, akinek vezetésével felvirágzott a nemzet, és begyógyította a Trump által felszakított sebeket.

A legnagyobb közszolgálat azonban, amit Biden tehet, ha bejelenti, hogy nem indul az újraválasztásért.

A NYT szerint vannak olyan demokrata vezetők, akik nála felkészültebbek és meggyőző alternatívaként jelenhetnek meg Trumppal szemben. „Nincs ok arra, hogy a választókat arra kényszerítsék, válasszanak Trump és Biden hiányosságai között” – írja a lap. Ilyen esetben pedig túl kockázatos abban reménykedni, hogy a választók figyelmen kívül hagyják, amit saját szemükkel láttak: Biden életkorát, a mentális frissesség hiányát illetően.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Ennek ellenére úgy vélik, akkora veszélyt jelent Trump az országra, hogy még jelen esetben is egyértelműen inkább Bident fogják választani, de tekintettel a veszélyre, Biden korlátaira, az Egyesült Államoknak erősebb ellenfélre lenne szüksége a republikánus jelölttel szemben. Ugyanakkor elismerik, hogy a kampány jelen szakaszában nem könnyű egy új demokrata jelöltet kiállítani.

Biden a saját tesztjén bukott meg a lap szerint. Az elnök vitán mutatott teljesítményét ugyanis nem lehet betudni egy rossz éjszakának, egy esetleges megfázásnak, hiszen csak a hónapok óta egyre fokozódó aggodalmakat erősítette meg. Emlékeztetnek arra is, hogy Biden maga kérte fel Trumpot a vitára, ő határozta meg a szabályokat és ő ragaszkodott ahhoz is, hogy az általános választási vitánál hónapokkal korábban kerüljön sor rá. Megértette ugyanis, hogy muszáj foglalkoznia a nyilvánosságban megjelenő aggodalmakkal, ezt pedig minél előbb meg kell tennie. A kételyeket azonban egyáltalán nem sikerült eloszlatni.

Az elnök ezzel a csütörtöki vitával fontos kérdést válaszolt meg, bár nem olyan választ adott, amiben ő és a támogatói reménykedtek (a Demokrata Párton például pánik lett úrrá a vita után). Ezért ha Trump második elnöksége óriási veszélyeket rejt magában, ahogy Biden állítja, akkor az ország iránti elkötelezettsége csak egyetlen választási lehetőséget hagy számára és a demokratáknak. El kell ismerni, hogy Biden nem tudja folytatni az elnökségért zajló versenyt és ki kell választani valakit, aki jobban megállja a helyét, és képes legyőzni Trumpot. A NYT szerint ez a legjobb lehetőség arra, hogy megvédjék a nemzet lelkét Trump rosszindulatú elvetemülésétől.