Viharos meccsen jutottak a németek a legjobb nyolc közé

futball
június 29., 21:25

A németek pazarul kezdték az Eb-t a skótok ellen, jól folytatták ellenünk és takarékosabban biztosították be a csoportelsőségüket Svájc ellen. Eddig nem nézett ki rosszul Nagelsmann csapata, különösen az előző három nagy tornán leégő elődökhöz képest. Papíron nem kellett volna, hogy gondot okozzanak a dánok sem, akik győzelem nélkül, három döntetlennel jutottak tovább.

A németek olyan elánnal kezdték a meccset, mintha emberelőnyben lettek volna és a győzelemért hajtanának az utolsó percekben. A 10. percre már volt egy meg nem adott góljuk, Schmeichel pedig eddigre védte Kimmich 25 méteres lövését, Schlotterbeck fejesét és a védőjétől tökéletes ütemben elszakadó Havertz csizmaszáras próbálkozását is.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A dánok a 20. perc környékén tudták lelassítani a németek rohanását, és kezdték el megtartani a labdát. Sőt, Eriksen került nagy helyzetbe, pazar mozdulattal vett le egy előrelőtt labdát, rá is lőtte, de Rüdiger a cipője orrával eltérítette a lövést. Rögtön ezután Maehle lőtt jó helyzetből fölé. Mire a németek újra visszavették a kezdeményezést, a meccs eleje óta stadion felé tartó vihar lecsapott, villámlott, jég is esett, a bíró az öltözőbe parancsolta a csapatokat.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A stadion tetőszerkezete annyira nem vezette el tökéletesen az óriási esőt, két nagy vízesés is szórakoztatta a dán szurkolókat.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP
photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

25 perc viharszünet után folytatódott a játék, a pálya olyan tökéletes állapotban volt, mint csak a szünetben locsolták volna fel, és azonnal visszaálltak a hihetetlen tempóra a játékosok.

A németek domináltak, Havertz egy tökéletes beívelést jól fejelte meg, de pont a középen álló Schmeichelt találta el. Majd folytatva a hullámzást, a dánok szereztek majdnem vezetést. Mindkétszer Höjlund volt a főszereplő. Előbb elvette a 16-oson belül totojázó Schlotterbecktől a labdát, de csak oldalról találta el a labdát. Aztán egy fantasztikus dán kontra végén a pazarul kimozduló Neuert találta el óriási helyzetben.

Jött a szünet, bár akár menetből is folytathatták volna az előző 25 perces után. Soha rosszabb 0-0-t.

A játék lendületét az újabb pihenő sem szakította meg. Előbb a dánok szereztek gólt, de les miatt utólag érvénytelenítették Andersen gólját. Delaney ekkora lesen volt a gólt előtt a hivatalos animáció szerint.

A középkezdés helyett szabadrúgás után alig értek át a németek a másik kapuhoz, megint VAR-ozás jött. A góltalanított Andersent vizsgáltak, de ezúttal azt, hogy közelről kézzel ért bele egy német lövésbe. Megadták. A megítélt 11-es mögé Havertz állt oda, Schmeichel érezte az irányt, de precízen kilőtte a sarkot a német csatár.

Havertz duplázhatott volna, egy nagyszerű labdaátvétellel két dánt csapott be, egyedül tört kapura, de nemcsak Schmeichel, hanem a kapufa mellett is elpörgette.

A veszélyesen játszó Höjlund egyenlíthetett volna a 66. percben, a dán csatárt egy pazar passz találta meg, de Neuerbe rúgta. Két perccel később Schlotterbeck indította Musialát, aki lefutotta a védőjét, és már jóval a 16-os belül magabiztosan ellőte Schmeichel mellett, megduplázva ezzel a németek előnyét. Ez volt a harmadik gólja az Eb-n.

photo_camera Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

A dánok nem adták fel, hajtottak, de a németek ezután már magabiztosan tartották a labdát, nem volt igazán veszélyben a kapujuk. Közben a fellazuló dán védelem ellen sorjáztak a lesen megállított német támadások, az egyik végén, a 90. percben Füllkrug szenvedte be a labdát. Először nem adták meg, aztán VAR-ozás után sem. Mindegy lett volna, hogy 2-0 vagy 3-0. A szabályos harmadik gól Havertz lábában maradt a 94. percben, ketten vitták kapura, nem passzolt, hanem lőtt, nem lett gól.

Nagy meccs volt, egy pár milliméteres les is besegített a németeknek, de nem volt érdemtelen a győzelmük. A dánok az Eb-n mutatott legjobb játékukkal estek ki.

A magyarok csoportjából Svájc és Németország is a 8 közé jutott. Előbbi az angol-szlovák, a németek a spanyol-grúz nyertesével játszanak.

Nyolcaddöntők
Németország
2
-
0
Dánia
Vége
Jamal Musiala 68'
Kai Havertz 53'
59'
Joakim Mæhle 60'
Joachim Andersen 57'
41'