Évtizedek óta nem mentek el annyian szavazni a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, mint most

külföld
június 30., 17:35

A francia választók rekordszámban vettek részt a nagy tétet jelentő előrehozott választások első fordulójában, egy esetleges szélsőjobboldali kormány megváltoztathatja az EU-t.

Emmanuel Macron március 5-én Prágában.
photo_camera Emmanuel Macron március 5-én Prágában. Fotó: Ludovic Marin/AFP

Helyi idő szerint 17 óráig a választók 59,39 százaléka adta le szavazatát, szemben a 2022-es 39,42 százalékkal, ami az Ipsos kutatója, Mathieu Gallard szerint 1986 óta a legmagasabb részvételi arányt jelenti ebben a szakaszban.

A választási részvétel kulcsfontosságú tényező ezen a választáson, mert ez fogja meghatározni, hogy Emmanuel Macron elnök együttes jelöltjei közül hányan jutnak be a jövő heti utolsó fordulóba. A közvélemény-kutatók délután még soha nem látott számú, háromesélyes második fordulóra számítottak július 7-én az 577 körzet közel felében.

A választókerületükben a szavazatok abszolút többségét megszerző jelöltek már az első fordulóban nyernek. A legtöbb esetben egyetlen jelölt sem felel meg ennek a kritériumnak, és második fordulót tartanak. A második fordulóba jutáshoz a jelölteknek az első fordulóban a regisztrált szavazók legalább 12,5 százalékának szavazataira van szükségük. A második fordulóban a legtöbb szavazatot elért jelölt nyer. (FT, Reuters)