Kiakadt a dánok szövetségi kapitánya a VAR-döntéseken: Nem erről kéne szólnia a futballnak

futball
június 30., 07:32

Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány gratulált a csapatát legyőző német válogatottnak, de a Eb-nyolcaddöntő VAR-döntéseit nem hagyta szó nélkül. Mondhatni kiakadt.

A szombat esti meccset valóban döntően befolyásolta, ami a második félidő elején történt. Ha valaki nem látta a meccset: 0-0-ra állt a nyolcaddöntő, amikor a dánok vezetést szereztek Joachim Andersen révén, azonban a VAR-ozás után az jött ki, hogy a gólt megelőzően a dán Thomas Delaney lesen volt, ennyivel:

Két perccel később megint VAR-ozás jött, ezúttal azért, mert a német David Raum beadása után Andersen kezét érintette a labdát a tizenhatoson belül. A tizenegyest megadták, a németek belőtték, később szereztek egy újabb gólt, és 2-0-s győzelemmel mentek tovább a negyeddöntőbe.

Hjulmand szövetségi kapitány szerint ez a két VAR-döntés volt a döntő, meccs utáni sajtótájékoztatón a telefonját elővéve mutogatta a vitás helyzetet. „Itt van nálam egy fotó a leshelyzetről. Egy centiméter volt. Ennek semmi értelme, nem így kellene használnunk a VAR-t. Aztán pár perccel később tizenegyest kaptak a németek. Elegem van ezekből a nevetséges szabályokból, amik alapján megítélik a kezezést. Nem várhatjuk el a védőktől, hogy a kezüket maguk mögé szorítva fussanak. Andersen mindent jól csinált, teljesen hétköznapi módon futott vissza, amikor egy méterről eltalálták a labdával.” Hjulmand azt mondta, ritkán szokta kommentálni ezeket a döntéseket, de ezek most döntő helyzetben történtek, és teljesen máshogy alakulhatott volna a mérkőzés.


A dánok kapitánya arról is beszélt, hogy frusztrálja őket, ami történt, és gratulál a győztes németeknek, sok sikert kívánt nekik, de nem erről kellene szólnia a futballnak. Azt azért igyekezett hangsúlyozni, nem szeretné, hogy VAR-t száműzzék a futballból. Úgy véli a technológia hasznos lehet, inkább azzal van baja, hogy centiméterek alapján hoznak meg döntéseket.

Hjulmand szerint egyébként az elmúlt években megmutatták, hogy a legnagyobb csapatok ellen is szoros meccseket tudnak játszani, de sokkal több helyzetet kellett volna kialakítaniuk.

A német válogatott a vasárnap esti Spanyolország-Grúzia nyolcaddöntő győztesével találkozik a negyeddöntőben.