Nagy Ervin lenne kulturális miniszter egy Tisza-kormányban

POLITIKA
június 30., 16:49

Interjút készítettünk Nagy Ervinnel, aki az egyik első művész volt, aki szerepet vállalt Magyar Péter, majd a Tisza Párt kampányában. Az interjú hamarosan olvasható lesz itt a 444-en. Beszéltünk arról, hogy mi történt az elmúlt hónapokban a most születő párttal, hogy mi a véleménye Magyar one man show-járól és hogy melyik Orbán Viktorra hasonlít a pártvezér, a 25 évvel ezelőttire, vagy a mostanira. Az interjú végén pedig konkrét politikai célt is megfogalmazott Nagy, amit ebben a cikkben idézünk is:

Lenne kulturális miniszter egy Tisza-kormányban?

Most mondhatnám, hogy nem, de az nem fedné a valóságot. Én úgy látom, katasztrofális helyzetben van a magyar kultúra. Főnök úr látványosan leszarja, legfeljebb a tönkretétele érdekében tesz lépéseket; „Üssétek-verjétek a belvárosi értelmiséget”, kábé ennyit gondol róla. „Hozzátok őket minél lehetetlenebb és méltatlanabb helyzetbe. Néha bazseváljatok a külpolitikának is, hiszen Európa igazi védői mi vagyunk, úgyhogy jó lenne ennek egy kicsit aláciterázni”. Szerintem többet tényleg nem nagyon gondol róla, maximum műkönnyezik egy kicsit a békemenet diákszínjátszó körének háborús giccsparádéján. Aztán úgy „történülnek” a dolgok, hogy még egy szerencsétlen kultuszminiszterünk sincs. Központosítanak, szakemberhiány van és még azt is Vidnyánszky Attila akarja megmondani, hogy ki legyen az igazgató mondjuk a Pécsi, vagy Szegedi Nemzeti Színházban és ott mit játsszanak. Szóval teljes agymenés. Úgy képzelik, hogy joystick-kal lehet irányítani a kultúrát, egy pöffeszkedő nemzeti színházas bőrfotelből. Ez nem egyszerűen káros, ez pokoli. Azért vagyok itt, azért másztam bele a politika ingoványába, hogy megpróbáljak hozzájárulni a változáshoz, hogy a következő generációnak már ne ezen a csatatéren kelljen felnőnie.

Nagy Ervin
photo_camera Nagy Ervin Fotó: Németh Dániel/444

Egy Újpest-Fradi semmi ahhoz képest, ami a magyar kulturális életben hosszú évek óta zajlik. Vidnyánszky Attilának köszönhetően szinte polgárháborús a helyzet. Én ismerem ezt a szakmát harminc éve, tudom - a politika nem tudja -, hogy ki az a néhány ember, aki oldalaktól függetlenül hiteles, elismert, megkérdőjelezhetetlen és nem csupán megszólítani képes a különböző gondolkodású alkotókat, de ki is békítheti a most még szembenállókat. Őket szeretném szép lassan magam, magunk köré gyűjteni és ezen már el is kezdtem dolgozni.

Magyarul ha létrejönne 2026-ban egy Tisza-kormány, annak a kultúráért felelős miniszteri posztjára most bejelentkezett?

Van rá érkezésem.