Az európai közvélemény jelentős része most már azt akarja, hogy kényszerítsék a tárgyalóasztalhoz Ukrajnát

külföld
július 03., 05:56

Kevesen hisznek egy sok országra kiterjedő nagy közvélemény-kutatás szerint az ukrán győzelemben Európában, a legtöbb országban az Oroszországgal folytatott tárgyalásos eredményt tartják a legvalószínűbbnek.

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (ECFR) nevű agytröszt 15 országban végzett májusban reprezentatív felmérést Ukrajnával kapcsolatban. Magyarországon nem kérdezték le a kérdőívet, de az eredmények így sem érdektelenek. Szembetűnő, hogy messze Ukrajnában hisznek továbbra is a legtöbben az ukrán győzelemben, az emberek többsége ott ezt továbbra is reális forgatókönyvnek látja. Máshol sokkal kevésbé optimisták ezzel kapcsolatban:

Pirossal az orosz, kékkel az ukrán győzelemre számítók tábora az egyes országokban. A sárgával jelöltek szerint a háborúnak egyszer majd kompromisszumos vége lesz.
photo_camera Pirossal az orosz, kékkel az ukrán győzelemre számítók tábora az egyes országokban. A sárgával jelöltek szerint a háborúnak egyszer majd kompromisszumos vége lesz. Fotó: ECFR

Mint látszik, A vizsgált 14 európai országban csak Észtországban volt az az uralkodó nézet (38%), hogy Ukrajna nyeri meg a háborút. Ezzel együtt Svédországban és Lengyelországban is azt akarja a többség, hogy Európa addig nyújtson katonai segítséget Ukrajnának, amíg az összes területét vissza nem szerzi.

Az az Orbán Viktor által Kijevben is belengetett idea, hogy Európa kényszerítse a tárgyalóasztalhoz Ukrajnát, a kutatás eredménye szerint sok országban igen jelentős támogatásnak örvend: a felmérésben szereplő országok felében már ez a vélemény van relatív többségben a teljes támogatással szemben. A nagyobb országok közül leginkább az olasz közvélemény hajlik ebbe az irányba, de a francia és a német megkérdezettek többsége is inkább már a tárgyalásra kényszerítést pártolná.

Pirossal: "Ha rajtam múlna, Európának nyomást kellene gyakorolnia Ukrajnára, hogy békemegállapodást kössenek Oroszországgal." Kékkel: "Európának támogatnia kellene a harcban Ukrajnát, hogy visszaszerezze az oroszok által elfoglalt területeket."
photo_camera Pirossal: "Ha rajtam múlna, Európának nyomást kellene gyakorolnia Ukrajnára, hogy békemegállapodást kössenek Oroszországgal." Kékkel: "Európának támogatnia kellene a harcban Ukrajnát, hogy visszaszerezze az oroszok által elfoglalt területeket." Fotó: ECFR