Magas színvonalú idei munkájáért hathavi jutalmat adott a fideszes önkormányzat a leváltott fideszes polgármesternek

belföld
július 03., 04:01

A törvényileg lehetséges maximumot, hathavi jutalmat szavazott meg a fideszes többségű sárospataki képviselő-testület a leköszönő fideszes polgármesternek, Aros Jánosnak és alpolgármesterének, a szintén fideszes Sikora Attilának.

Az előterjesztés szövege szerint (pdf nyílik) a jutalom a „2024. évi munkájuknak a magas színvonalon történő elvégzéséért” jár.

Ez kicsit meglepő indoklásnak tűnik azután, hogy a választók júniusban 14 év után leváltották a polgármestert a posztjáról, és a városi fideszes jelöltek is borzalmasan szerepeltek. Aros 36 százalékot kapott, a város hét egyéni választókerületéből pedig hatban győzött az ellenzék. Ráadásul mindezt úgy, hogy a városban EP-listán a Fidesz 44 százalékot kapott, vagyis Aros és az önkormányzati képviselőjelöltek érezhetően rosszabbul teljesítettek, mint a pártjuk.

Az eredeti előterjesztésben egyébként még „csak” egyhavi jutalom szerepelt, a pénzügyi bizottság ülésén dobta be valaki, hogy legyen inkább hathavi az összeg. Megkerestük Egyed Attilát, a bizottság fideszes elnökét, ő azt mondta, az eredeti összegről szóló javaslatot ő tette, a jutalmat hathavira emelő ellenjavaslatot pedig egy önkormányzaton kívüli bizottsági tag, de nem nevezte meg őt. Az emelés indoklása Egyed emlékei szerint az volt, hogy a leköszönő polgármester az elmúlt 14 évben „viszonylag kevésszer” kapott jutalmat. Amikor a további részletekről érdeklődtünk, Egyed azt mondta, az ülés jegyzőkönyve fel fog kerülni a város weboldalára, abban minden olvasható lesz.

A szavazás az új, októberben hivatalba lépő polgármester, Farkas Szabolcs Youtube-csatornáján nézhető meg:

link Forrás

Farkas Szabolcs a Facebookon bírálta a döntést.

A fordulat

Megkerestük Aros Jánost is, aki azt mondta, ez a mostani akció meglepetésként érte őt, nem volt erről egyeztetés vele, és hogy a 14 év alatt mindössze egyszer, tavaly vett fel jutalmat, és az is csak egyhavi összeg volt.

„Nincs szükségem ekkora összegű jutalomra”,

mondta, hozzátéve, hogy mindez a testület döntése volt, az ugyanakkor jóleső érzés, hogy az önkormányzat úgy érezte, ő és az alpolgármestere jól dolgoztak.

Bár az önkormányzati szavazást a fenti videó tanúsága szerint Aros kommentár nélkül végignézte, és megköszönte a nagylelkű javaslatot, most megkeresésünkre azt mondta, jelenleg keresi a jogi lehetőségét annak, hogy hogyan tudja nem felvenni ezt az összeget, ami azért nehéz, mert az önkormányzat döntése alapján a pénzügyi iroda a következő napokban számfejteni fogja a pénzt. Most azt kell megnézni, magyarázta, hogy technikailag megoldható-e, hogy ezt a pénzt visszautalja, illetve hogy lehet-e még olyan megoldást találni, hogy az önkormányzat visszavonja a döntését.

A leköszönő polgármester azt állítja, még nem olvasta el a pénzügyi bizottsági ülés jegyzőkönyvét, így ő sem tudja, kinek az ötlete volt a hathavi jutalom.