Annyi szintetikus kannabisz volt a rosszullétet okozó gumicukrokban, amennyit egy tapasztalt használónak eszébe se jutna elfogyasztani

drog
július 06., 13:17

31 külföldi állampolgár került be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű hatóanyagot tartalmazó gumicukrot fogyasztottak – írta meg a Blikk még hétfőn. A betegek szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában kerültek kórházba, egy jordániai házaspárt a saját ürülékükben fekve találtak meg a fővárosban bérelt szállásukon. A THCJD egy pszichoaktív kannabinoid, amelynek erősebb és intenzívebb hatásai lehetnek, mint a THC-nek.

A CBD- és hempboltok kínálatában az utóbbi hónapokban jelentek meg THCJD jelzésű gumicukrok, a rendőrség végül a múlt heti rosszullétek miatt szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le egy belvárosi CBD-termékeket árusító üzletben.

Miután az ügy nyilvánosságra került, az üzlet is kiadott egy közleményt, amiben azt írták, a rendőrségtől és a toxikológiai osztálytól kapott információk alapján gyanítják, hogy egy Hollandiából importált áru legutóbbi gyártási tétele szennyeződhetett, mivel korábban hasonló problémával még egyetlen vásárló sem jelentkezett - emlékeztet a 24.hu. Az üzletvezetők szerint a náluk értékesített gumicukrok a „legjobb tudomásuk szerint” nem tartalmaznak sem kábítószert, sem új pszichoaktív anyagnak minősülő összetevőt – így valamilyen hiba, mulasztás okozhatta a történteket, vagyis nem arról van szó, hogy csak idő kérdése volt, mikor lesz rosszul valaki.

A 24.hu-nak sikerült utolérnie az érintett üzlet ügyvezetőjét, akitől azt kérdezték: valóban nem tudták, hogy egészségre veszélyes hatóanyag van az általuk forgalmazott termékben.

Azt válaszolta, hogy a THCJD jelenleg nincs tiltólistán Magyarországon.

Azt is szerették volna megtudni, hogy

  • a fentiektől függetlenül tisztában voltak-e azzal, hogy a hatóanyag (főleg ekkora koncentrációban) milyen súlyos tüneteket idézhet elő?
  • Informálták-e őket minderről a gyártók, illetve ők informálták-e a vásárlóikat?
  • A gumicukron kívül árulnak-e még olyan termékeket, amikben THCJD van?

Ezekre a kérdésekre viszont már nem kaptak választ.

A lap megkereste Márkus Józsefet, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) sportszakmai referensét, hogy megtudják, mekkora mennyiségben kellett fogyasztani az ominózus gumicukorból ahhoz, hogy teljesen kiüsse az embert.

A gumicukorról azt lehet tudni, hogy a Happy Bites nevű márka terméke, a 15 ezer forintba kerülő zacskóban 5 darab gumicukor van, ezek összesen 125 milligrammnyi THCJD-t tartalmaznak. Márkus József elmondása alapján nem csoda, hogy rosszul lettek tőle a fogyasztók.

A THCJD tizenöt–hússzor erősebb, mint a THC. Ha egy ilyen csomag gumicukor hatóanyagtartalma 125 mg THCJD, akkor ez 2000 mg THC-nél többnek is megfelelhet. Ez egy akkora dózis, hogy egy tapasztalt kannabiszhasználónak eszébe nem jutna egyszerre elfogyasztani - nyilatkozta a 24.hu-nak.

A címlapképen látható gumimacik csupán illusztrációk.

Kiemelt videóink