Orosz hagyatéki adatok alapján 120 ezer orosz katona halhatott már meg Ukrajnában

külföld
július 06., 09:49

Hivatalosan, orosz állami forrásokból továbbra is lehetetlen pontosan megtudni, hány orosz áldozata lehetett eddig az Ukrajna ellen indított háborúnak. A független orosz Mediazona és a BBC orosz szerkesztősége a háború kezdete óta folyamatosan igyekszik nyomon követni, hogy elérhető nyílt források, például helyi lapokban vagy önkormányzati felületeken megjelent gyászjelentések, rokonok beszámolói alapján hány orosz katona halhatott meg, a legutóbbi becslésük alapján az áldozatok száma 57 ezer környékén lehet.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Ez azonban csak a név szerint azonosított, megerősített áldozatokat takarja, és abban minden szakértő egyetért, hogy az elesett orosz katonák tényleges száma jóval magasabb lehet. A Meduza és a Mediazona korábban egy másik kutatásában a hagyatéki dokumentumok alapján jutott arra, hogy 2023 végéig 75 ezer orosz katona halhatott meg a háborúban. A független, Oroszországból elüldözött Meduza stábja most egy új módszert dolgozott ki, amivel gyorsabban tudják feldolgozni az orosz hagyatéki nyilvántartás adatait, és így azt találták, hogy 2024 június végéig 120 ezer, sőt, egyes becslések szerint akár 140 ezer orosz katona halhatott meg Ukrajnában.

A Meduza angol nyelvű cikkében részletesen is írnak a módszerről, amit kidolgoztak a hagyatéki nyilvántartás nyilvánosan hozzáférhető adatbázisa alapján, és aminek segítségével kiszámolhatták 2022 közepétől-végétől a férfi többlethalálozást az országban. A modellben vannak persze bőven bizonytalan tényezők, ezt sem hallgatják el a cikkükben, de mint írják, becsléseiket más adatok, például a Wagner Csoport nemrég kiszivárgott gazdasági jelentései is megerősítik. Az alapján ugyanis a korábbi becslésük a Wagner által besorozott, majd elesett oroszokról pontosnak bizonyult.

A Meduza számításai szerint mindenesetre 2024 eleje és a jelenlegi becslésük publikálása közötti 173 napban 39 ezer orosz férfi halhatott meg a fronton. Ez arra utal, hogy az utóbbi időszakban jelentősen nőtt az orosz áldozatok száma: míg 2023 utolsó három hónapjában naponta átlagosan 120 orosz halhatott meg, a legutóbbi időszakban, az orosz offenzíva idején az elesett orosz katonák napi száma 200-250 között alakulhatott.

Kiemelt videóink