Szász Júlia helyretette Vidnyánszky Attila néhány kijelentését a Nemzeti Színházban történt balesettel kapcsolatban

színház
július 06., 08:07

Interjút adott az Origónak Vidnyánszky Attila, amelyben reagált az Udvaros Dorottyával megjelent Partizán-interjúra is. Főként azokra a részekre, ahol a színésznő a Nemzeti Színházban tavaly novemberben történt balesetről beszélt, amelyben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia súlyosan megsérültek.

Horváth Lajos Ottó (b) Prospero és Szász Júlia (j) Miranda szerepében William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én.
photo_camera Horváth Lajos Ottó (b) Prospero és Szász Júlia (j) Miranda szerepében William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Vidnyánszky többek közt azt nyilatkozta:

„[A]zt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat. Ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítunk meg, precedens értékű lesz. Itt a színész is hibázott.”

Emellett hosszasan beszélt arról is, hogy a színház hogyan fizetett kártérítést a balesetben megsérült színészeknek, és hogy az „élet és a színház tényleg veszélyes üzem”.

Vidnyánszky állásaira részletesen reagált a Facebookon Szász Júlia, aki a baleset egyik áldozataként vette sorra az igazgató egyes állításait, amelyek szerinte nem teljesen felelnek meg a valóságnak, ezért tisztázni szeretné őket.

Vidnyánszky például azt mondta:

„Na de a lényeg: miközben az interjúban elhangzik, hogy a két balesetet szenvedő színészünk a mai napig nem kapott kártérítést, a tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak - a táppénzen felül, különböző jogcímeken.”

Ezzel szemben Szász Júlia így fogalmazott:

„A Nemzeti Színház a mai nappal bezárólag kéthavi fizetést (összesen 988 922 Ft) folyósított számomra. A baleset óta táppénzen vagyok. Munkabaleset esetén 100%-os táppénz jár, ám a színházzal kötött szerződésem és az abban szereplő adózási formám miatt (ekho) a táppénzem összege kéthetente 90 050 Ft.”

Vidnyánszky ezután azt is állította:

“A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk.”

Szász Júlia szerint nem pont így történt a dolog:

„November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak. A balesettel összefüggésben az alábbi összegeket kaptam januárban a biztosítótól (a színház csoportos személybiztosítása):

  • 10 000 Ft (csonttörés)
  • 10 000 Ft (keresőképtelenség)
  • 50 000 Ft (gyógyulási támogatás)
  • 30 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.10 - 11.15.)
  • 75 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.20 - 12.04.)
  • 100 000 Ft (műtét)
  • Összesen: 275 000 Ft.

Világosan látszik, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 000 000 forintot. Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés.

Vidnyánszky emellett azt is mondta:

„...azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat. Ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítunk meg, precedens értékű lesz. Itt a színész is hibázott.”

Szász Júlia szerint viszont jelenleg még tart a rendőrségi nyomozás a balesettel összefüggésben. Mint írja:

„Az illetékes szervek meg fogják állapítani, hogy kik a felelősök. Vidnyánszky Attila nem állapíthatja meg, hogy ki hibázott, ez nem az ő tisztsége.”

A teljes poszt itt olvasható:

Kiemelt videóink