Százezren maradtak áram nélkül Ukrajnában egy orosz támadás után

külföld
július 06., 18:38

A BBC beszámolója szerint az oroszok támadást hajtottak végre az Ukrajna észak-nyugati részén lévő Szumi régióban, és áldozatokról egyelőre nincs hír, de az elektromos infrastruktúra komoly károkat szenvedett, százezren maradtak áram nélkül.

Az oroszok célzottan támadják az ukrán energetikai infrastruktúrát, hatalmas nyomást helyezve az ukrán közműcégekre. Az Ukrenergo állami közműcég tájékoztatása szerint jelenleg is dolgoznak azon, hogy helyreállítsák a hálózatot.

A kép csak illusztráció, mert Kijevben készült, 2024 június 28-án, amikor áramszünet volt egy orosz támadás következtében
photo_camera A kép csak illusztráció, mert Kijevben készült, 2024 június 28-án, amikor áramszünet volt egy orosz támadás következtében Fotó: HIROTO SEKIGUCHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A BBC felidézi, hogy csak az elmúlt három hónapban Ukrajna kilenc gigawattnyi áramtermelési kapacitást veszített el, miután az oroszok rendszeresen lőtték az ország erőműveit. Ez annyi áram, mint amennyit egész Hollandia fogyaszt a fogyasztási csúcsidőszakban, és több mint a harmada a teljes ukrán kapacitásnak. Lengyelország ugyan segítséget nyújt a saját áramfeleslegének továbbításával, de az állami szolgáltató így is kénytelen tervezett államszüneteket is alkalmazni, mivel az import nem képes kielégíteni a belföldi igényeket.

Kiemelt videóink