Orbán „hősies küldetést hajtott végre”, Brüsszelben irigykednek rá – értékelt a közmédiában a svájci főszerkesztő

POLITIKA
július 07., 10:23

Az EU Tanácsának soros elnökeként titokban szervezte le tárgyalását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Orbán Viktor – derült ki abból az interjúból, melyet a svájci Weltwoche című hetilap főszerkesztőjének adott a repülőn, Moszkva és Azerbajdzsán között.

Noha az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell közleményben határolódott el Orbán útjától, és közölte, Orbán nem az EU nevében tárgyalt, ezt sem Orbán, sem Putyin nem így gondolta.

Orbán szerint ő békemissziót teljesít, a békéhez pedig szükség van a diplomáciai kapcsolatok és kommunikációs csatornák újranyitására. „Ez történt ma. Úgyhogy ez egy fontos lépés előre.”

Ezt egyébként David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete sem így gondolja. Szerinte „ez nem a »békéről« szól, hanem a haszonról, és ez óriási kárt okoz a magyaroknak és Magyarország szövetségeseihez fűződő kapcsolatainak. Amíg Orbán nem követeli, hogy Putyin Ukrajna szuverenitását és területi integritását tiszteletben tartó feltételekkel fejezze be brutális háborúját, addig nem lesz béketeremtő.”

Urusla von der Leyen bizottsági elnök pedig azt írta, Putyint nem fogja megállítani a megalkuvás, csak az egység és elszántság vezethet egy igazságos és tartós békéhez.

Roger Köppelt viszont meggyőzte Orbán Viktor. Miután egy 20 perces videóinterjút készíthetett vele a repülőn, az M1 reggeli műsorában vasárnap reggel arról beszélt,

„Orbán Viktor megteremtette Oroszország és Ukrajna között a béketárgyalás esélyét, miközben Brüsszel csak háborús kommunikációra képes Moszkvával szemben.”

Ez a narratíva egyébként egybeesik a magyar kormányéval. Szijjártó Péter külügyminiszter például azt mondta, „Európa tele van háborúpárti politikusokkal, akik mind kritizálják a magyar kormányt, amiért a békéért dolgozik, és a béke lehetőségéről folytat egyeztetéseket.”

Köppel az MTI tudósítása szerint arról beszélt, nagyon fontos, hogy a magyar miniszterelnök „nyitva tartja a diplomáciai csatornákat”, hiszen az ukrajnai háború rengeteg életet követel nap mint nap. Szerinte Orbán „hősies küldetést” hajtott végre, és előrelépés, hogy a háborúban álló felek most már hajlandók beszélni a békéről. „Bár mind Moszkvában, mind Kijevben azt gondolják, hogy a tűzszünet a másik oldalt segítené, legalább megnyílt az esély a tárgyalásokra, mert Orbán Viktor elérte, hogy nyíljanak a pozíciók” – értékelt Köppel, aki szerint Orbánra irigységgel tekintenek Brüsszelben.

Köppelnek egyébként nem igaz az az állítása, hogy korábban nem beszéltek volna a felek tűzszünetről van békéről, csakhogy a háború lezárását egészen máshogy képzeli el a két fél.

Putyin májusban közölte, akkor hajlandó tűzszünetre, ha megtarthatja az elfoglalt ukrán területeket. Erről Zelenszkij hallani sem akar. Ő most felvett egy második békecsúcsot is – immár Oroszország részvételével -, akkor, ha az az általuk elképzelt terv szerint zajlik, és olyan pontokkal, ahogyan ők látják a háború végét.

Címlapi kép forrása: Weltwoche Youtube csatornája