A Transparency International válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, és alkotmányjogi panaszt tett az eljárás miatt

jog
július 08., 14:23

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június 18-án hat oldalon 62 kérdést tett fel a Transparency International Magyarországnak (TI) az ellenük indított átfogó vizsgálatban, a TI most válaszolt.

A TI szerint a szuverenitásvédelmi törvény számos rendelkezése ellentétes az Alaptörvénnyel, ezért a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz, valamint a szólas és véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapvető jogok sérelme miatt június 19-én az Alkotmánybírósághoz fordultak, és kérték a szuverenitásvédelmi törvény érintett rendelkezéseinek a megsemmisítését. Azt írták:

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és működését, valamint az ellenünk indított eljárását is összeegyeztethetetlennek tartjuk az Alaptörvénnyel.”

A TI reméli, a válaszlevelükkel sikerül eloszlatniuk a működésüket és „a civil szervezetekre kötelező jogszabályi előírások természetét és tartalmát illetően érzékelhető homályt”. Felhívták a Szuverenitásvédelmi Hivatal figyelmét arra, hogy a működésükre és az eredményeikre vonatozó minden információ megtalálható a honlapjukon és az éves beszámolóikban. Mint írták, „a szerződéseinket, az elszámolásainkat és különösen az ügyfeleinkre vonatkozó adatokat az érintetteken kívül kizárólag a törvények által erre feljogosított hatóságok ismerhetik meg”, és a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak nincs ilyen felhatalmazása. Ráadásul több esetben a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérdései teljesen értelmezhetetlenek voltak – írják.

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én.
photo_camera Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó ellen is vizsgálatot indított, közben pedig eljárás indult a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben is, mert nem tette közzé a szerződéseinek egy részét. (Főszerkesztőnk írása a szuverenitásvédelmi kampányról itt olvasható.)

Kiemelt videóink