Nagy Márton behívatta az üzemanyagkereskedők képviselőit az „elfogadhatatlan üzemanyagárak miatt”

gazdaság
július 08., 18:28

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter behívatta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedők képviselőit, tehát a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a MOL képviselőit, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM azt írta, a rendkívüli megbeszéléseket a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. Az egyeztetések során a felek áttekintették a magyar üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

Nagy a közlemény szerint megállapította, hogy: „Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el. Tehát hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetnie a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak.”

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség is javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Szerintük a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, amivel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt Nagy szerint meg lehetne fontolni.

Nagy Márton előadása 2022. szeptember 30-án.
photo_camera Nagy Márton előadása 2022. szeptember 30-án. Fotó: Németh Dániel/444

A miniszter a kialakult helyzetről azt mondta, a kormány álláspontja változatlan, ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Az üzemanyagkereskedőkkel szembeni határozott követelménynek megfelelően a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak – írta az NGM.

„A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti, valamint csökkenő keresletet eredményez, mely hátráltatja a fogyasztás helyreállását” – írta az NGM.

Nagy szerint ha nem lesz elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, a kormány a családok megvédése érdekében kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon – közölte az NGM. (MTI)