Túl szoros választási eredménynél jöhet az automatikus újraszámolás

POLITIKA
július 08., 10:13

A főpolgármester-választásnak két nagy tanulsága van – mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Az egyik, hogy a visszalépett jelölt nevét egységes módon kell kihúzni – bár ebben az ügyben a választási irodák is hozhattak volna egységes döntést -, a másik pedig az, hogy egy bizonyos különbségig szükség lehet a szavazatok automatikus újraszámolására.

Vitézy Dávidot sok kritika érte amiatt, hogy újraszámoltatná a szavazatokat, de Gulyás szerint ez egy jogos igény. Ehhez viszont biztos kell jogszabályt módosítani. Gulyás azt mondta, kevés szavazatkülönbségnél nem csak a csalás, hanem a tévedés lehetősége is felmerül.

Gulyás azután beszélt erről, hogy az Alkotmánybíróság döntése után a Kúria elrendelte, hogy újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat is.

Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert Vitézy Dáviddal szemben, majd az érvénytelennek minősített szavazatok újraszámolása után a különbség 41-re csökkent. Kérdés, hogy az összes szavazat újraszámolása megváltoztatja-e az eredményt.