Zelenszkij: Orbán nem mondta, hogy Moszkvába megy

külföld
július 08., 16:41

Kemény kritizálta Orbán moszkvai útját a lengyel kormányfő és az ukrán elnök, miután Lengyelország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával.

„A történelem emlékszik azokra a politikusokra, akik azt mondták, hogy az igazságos békéért dolgoznak, de ehelyett a megadást szorgalmazták. Az ilyen politikusok pedig szégyenteljesen bevonultak a történelembe. És ezeket a szavakat Orbán miniszterelnöknek ajánlom. Nincs joga semmit sem Ukrajna vagy Európa nevében tenni anélkül, hogy megkérdezné őket”

- mondta Donald Tusk a Wyborcza beszámolója szerint. Hozzátette: senkinek sincs felhatalmazása, hogy „Ukrajna nélkül, Ukrajna nevében döntsön a jövőbeli békéről és ennek formájáról”, ahogy senki sem jogosult arra, hogy „a Moszkvával esetleg folytatott tárgyalásokon Lengyelország és az egész EU nevében lépjen fel Ukrajnával és mindnyájunkkal történt teljes körű megegyezés nélkül.” Volodimir Zelenszkij kijelentette:

„Amikor Orbán Kijevben volt, nem tudtam, hogy Moszkvába megy.”

Hozzátette: a magyar miniszterelnök nem, csak nagy szövetségesek, például az Egyesült Államok, Kínai, vagy az Európai Unió tölthetik be a két háborús fél közti közvetítő szerepét, csak így lehet nyomást gyakorolni Oroszországra.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A lengyel-ukrán kétoldalú biztonsági megállapodás többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól. Tusk és Zelenszkij megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében.

Kiemelt videóink