Pénzt kap a felújításra a hónapok óta akadozó szegedi gyermeksebészet

belföld
július 09., 15:19

Június elején számoltunk be mi is arról, hogy hosszú hetek óta nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. A Magyar Közlönyben hétfői rendeletében viszont azt írják, hogy az SZTE 3,2 milliárd forintot kap a sürgősségi fejlesztésére, amiből egy körülbelül egymilliárdos összeget közvetlen a gyermeksebészet felújítására fordítanak, vette észre a Szeged365.

A rendelet szerint az SZTE „gyerek sürgősségi és gyerek traumatológiai centrum kialakítására” több mint 3,2 milliárd forintot kap. Ez viszont 1 milliárd forinttal kevesebb, mint amit 2016-ban kaptak a felújításra. Ugyanis a klinika már egyszer kapott erre támogatást, emlékeztetett a szegedi lap.

2016-ban a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére, majd 2023-ban lezárult a projekt, de az SBO mégsem épült meg. Az Átlátszó akkor azt írta, hogy forrás hiányában nem sikerült megvalósítani a projektet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. Ám miután az NNGYK szembesült azokkal a körülményekkel, amik között a műtő ott korábban üzemelt, nem volt hajlandó ehhez az engedélyt megadni.

Úgy volt, hogy felújítják a romos klinikát, végül tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül nem történt semmilyen fejlesztés, így a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak.

Kiemelt videóink