Aszály van, a Duna-Tisza közén a legsúlyosabb a helyzet

időjárás
július 11., 17:53

Magyarország középső területein egyre súlyosabb az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége, írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Aszály a Dunán 2022. július 28-án.
photo_camera Fotó: Isza Ferenc/AFP

Esőre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak ki, viszont egyre melegebb lesz, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet. Múlt héten csak foltokban hullott 10 millimétert meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt. A harmincnapos csapadékösszeg egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet az átlaghoz képest, az ország nagyobb részén 20-60 milliméteres a hiány.

A HungaroMet szerint a felső 50 centis talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz. A legsúlyosabb aszályhelyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van.

A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt hét közepe óta egyre emelkedett, a hét végre megérkezett az idei harmadik hőhullám, ami tartósnak ígérkezik. Az őszi vetések aratása még zajlik, ehhez kedvez az időjárás, írta az elemzés. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, a talaj azonban egyre jobban kiszárad. A legnagyobb gond a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén van. Az ország mintegy harmadán azonban még elegendő nedvességet tartalmaz a talaj az optimális fejlődéshez. (MTI)

Kiemelt videóink