Ukrajna NATO-tagsága visszafordíthatatlan

külföld
július 11., 06:39

Mind a 32 NATO-tagállam vezetője, így Magyarországról Orbán Viktor is aláírt egy nyilatkozatot az ukrán NATO-tagság visszafordíthatatlanságáról. A washingtoni NATO-csúcson született nyilatkozat az eddigi leghatározottabb Ukrajna NATO-tagságának kérdésében.

A NATO reményei szerint Ukrajna a szövetséghez egyre integrálhatóbbá válik politikailag. A csatlakozási feltételek teljesülése esetén Ukrajna számíthat a csatlakozásra, áll a dokumentumban. Erről a szövetségesek között teljes egyetértésnek kell lennie. A tagságra konkrét ütemterv továbbra sincs.

A közös nyilatkozatban az is szerepel, hogy a NATO nem keres konfliktust Oroszországgal, nem jelent rá veszélyt, valamint tartalmazza a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát a kockázat csökkentése és eszkaláció megelőzése érdekében.

NATO-csúcs Washingtonban
photo_camera NATO-csúcs Washingtonban Fotó: TOM BRENNER/Getty Images via AFP

A NATO washingtoni csúcstalálkozója csütörtökön folytatódik. A tagországok állam- és kormányfőihez csatlakoznak az Európai Unió képviselői, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség több vezetője, ezt követően pedig összeül a NATO-Ukrajna Tanács is, amelyen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

(CBS)

Kiemelt videóink