A lengyeleknek eszükbe jutott, hogy orosz rakétákat lőhetnének le Ukrajna felett

külföld
július 12., 21:59

Varsó fontolóra veszi Kijev javaslatát, miszerint a lengyel területek irányába tartó orosz rakétákat még Ukrajna légterében lőjék le, közölte Radoslaw Sikorski külügyminiszter. A javaslatot közös védelmi megállapodásban fogalmazták meg, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatása alatt írtak alá, írja a BBC.

photo_camera Andrzej Duda lengyel elnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK/NurPhoto via AFP

A külügyminiszter szerint vannak orosz rakéták, amelyeket Szentpétervár felől lőnek ki a lengyel határhoz nagyon közel lévő ukrán célpontokra, és megsértették a szomszédos ország légterét.

„Frontállam vagyunk, és az orosz rakéták megsértik a légterünket. Feltételezzük, hogy tévedésből. A dilemmánk a következő: ha csak akkor lőjük le őket, amikor belépnek a légterünkbe, akkor a törmelék veszélyt jelent a polgárainkra” – mondta Sikorski, aki szerint az ukránok egyáltalán nem bánnák, ha a légterükben orosz rakétákat lőnének le a lengyelek.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a héten kijelentette, Varsó konzultálni fog NATO-szövetségeseivel, és csak azok egyetértésével kísérli meg az orosz rakéták lelövését. Kosiniak-Kamysz szerint ez kizárólag szövetségesi döntés lehet, Lengyelország önállóan nem határozhat erről. Nem először merült fel ez az ötlet, már májusban kereste a lengyel vezetés a témába vágó lehetőségeket.

Kiemelt videóink