Biden népszerűsége nem ingott meg a katasztrofális szereplése után egy új felmérés szerint

külföld
július 12., 18:48
photo_camera Fotó: KENT NISHIMURA/Getty Images via AFP

Egy új felmérés szerint az elnökválasztási verseny állása érdemben nem változott, hiába kerültek pánikhangulatba a demokraták Joe Biden lelombozó vitaszereplése után.

Az NPR és PBS csatornák által rendelt kutatás eredményeit minden hónapban közzéteszik, és a legutóbbi mintavétel szerint az elnök még egy százalékpontnyi előnyt is szerzett Donald Trumppal szemben, és így

50 százalékkal vezet a 48 százalékra mért volt elnök ellenében.

Ahogy azt a Guardian megjegyzi: az már nem túl meglepő, hogy a több mint 1300 megkérdezett kétharmada - köztük tízből négy demokrata - úgy véli, hogy Biden nem rendelkezik a megfelelő szellemi képességekkel az elnöki poszthoz. Az viszont meglepő, és a demokraták szempontjából reményt keltő, hogy a nagy többség - 68 vs 32 százalék - jobban aggódik amiatt, hogy az elnök hazudik, mint amiatt, hogy túl öreg. Az is érdekes, hogy a többség (52 százalék) szerint Biden jelleme, személyisége alkalmas a kormányzásra, míg a megkérdezettek 56 százaléka szerint ez Trumpról nem mondható el.

A képviselők és a mecénások is kivárnak

„Joe Biden egyszer már megmentette az országunkat, és én is csatlakozom a körzetemben és az egész országban egyre növekvő számú emberhez, akik arra kérik őt, hogy tegye meg újra. Kérem, adja át a stafétát a sok alkalmas demokrata vezetőnk egyikének, hogy a legjobb esélyünk legyen legyőzni Donald Trumpot, aki a legnagyobb fenyegetést jelenti az ország alapjaira nézve, amivel valaha is szembesültünk” - írta nyilatkozatában Brittany Pettersen, aki saját bevallása szerint csodálja Bident, és részben miatta lépett politikai pályára.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A New York Times számlálója szerint ő a 18. demokrata a képviselőházban, aki hasonlóan nyilatkozott, de fontos megjegyezni, hogy ez a 213 képviselő töredéke. A 47 demokrata szenátor közül mindössze egy ilyen akadt, a 23 kormányzó között pedig egy sem. Igaz, a felsoroltak közül csak kevesen álltak ki teljes mellszélességgel amellett, hogy csak Biden nyerhet és ő nyerni is fog. A Politicónak azt mondta egy demokrata képviselő, hogy kell egy szupercsapat a legnagyobb befolyású, az elnökhöz közel álló demokratákból, akik dűlőre tudnak jutni vége Bidennel, mert ez a várakozás és bizonytalanság minden nap egyre nagyobb károkat okoz.

A New York Times meg nem erősített információi szerint néhány jelentős demokrata adományozó közölte a legnagyobb Biden-párti kampányszervezettel, a Future Forwarddal, hogy nagyjából 90 millió dollárnyi felajánlott adományt tartanak vissza, ha Biden elnökjelölt marad. A befagyasztott adományok között több nyolc számjegyű kötelezettségvállalás is van, és a lap szerint

az ilyen hatalmas összegek visszatartása az egyik legkézzelfoghatóbb bizonyíték arra, milyen válságban van a Biden-kampány.

Csütörtök este, nyolc hónap kihagyás után Biden nekiveselkedett az első rendes sajtótájékoztatójának, amelyen sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a Trump elleni vitán korábban. De volt két iszonyú bakija is, a kérdések nagy része és a címlapok vezető anyagai pedig továbbra is arról szólnak, hogy képes-e - fizikailag és szellemileg - végigcsinálni a kampányt, és utána még négy évig kormányozni.

Kiemelt videóink