Budapest főjegyzője utasításba foglalt egy macskát

ÁLLAT
július 12., 15:50

Budapestnek is van saját, Magyar Közlöny-szerű lapja a helyi jogszabályok, rendeletek, utasítások közzétételére, a Fővárosi Közlöny. Ennek a legfrissebb számában publikálták Számadó Tamás főjegyző legújabb utasítását. Ami rettenetes bükkfanyelven ugyan, de úgy indul, mint valami tündérmese:

(1) A Főpolgármesteri Hivatal által örökbefogadott, a 900215000476318 transzponder sorszámmal egyedileg azonosított ivartalanított nőstény macska a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén élhet, róla a Főpolgármesteri Hivatal gondoskodik.

Csakhogy a tündérmesékben sincs minden cukormázból, és a legtöbb szárnyas manó mögött sötét árnyak fenekednek. Itt sincs ez másképp, hiszen az utasítás következő pontja – mondjuk ki – kegyetlen:

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egyeden kívül más macska tartózkodása a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén nem megengedett.

Azt, hogy kinek kell gondoskodnia egy macskáról, a magyar írásbeliség történetében senki se fogalmazta meg annyira nehézkes módon, mint doktor Számadó:

(1) Az örökbefogadott macska szükségleteinek megfelelő életfeltételekről történő gondoskodás – az állat etetése, itatása, megfelelő orvosi ellátásának, az állatorvos által szükségesnek ítélt immunizálásának, élősködők elleni védelmének biztosítása, tartási helyének, azon belül az alomnak a tisztán tartása –, valamint az állattartó jogszabályban előírt további kötelezettségeinek ellátása a Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztály feladata.

Azok kedvéért, akik mindig csak arra gondolnak, a rendelet megadja a macska költségeinek forrását is, amennyiben „az örökbefogadott macskáról történő gondoskodás költségeit a Főpolgármesteri Hivatal költségvetéséből, a 710301 Gazdasági ellátási feladatok címkódról kell biztosítani.”

Ha megtudtuk, hogyan tervezik elzavarni a konkurens macskákat, újra jelentkezünk!