Humánus gesztust tett a jobboldal Spanyolországban, Orbán szélsőjobbos szövetségese azonnal szakított vele

külföld
július 13., 20:58
photo_camera Orbán és Santiago Abascal, a Vox vezetője Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Váratlanul széthullott a spanyol jobboldali PP és a szélsőjobboldali, idegengyűlölő, Orbán-szövetséges Vox koalíciója öt spanyol tartományban. A meglepő szakítást az okozta, hogy a parlamentben ellenzékben politizáló PP elfogadta a baloldali kormány azon javaslatát, hogy a Kanári szigetekre érkezett menekültek közül 400, szülei nélkül érkezett gyereket az Ibériai félszigetre szállítsanak és ott osszák szét őket.

A Vox azonban annyira radikálisan bevándorlóellenes, hogy ez is sok volt neki és kiszállt az önkormányzati koalíciókból. Ez azért meglepő, mert a szélsőséges pártnak óriási lépés volt a potenciális kormányra kerülés felé, hogy a jobbközép hajlandó volt helyi szinten összeállni vele.

A Kanári szigeteken egyébként igen komoly a helyzet, hiszen az Afrika partjai előtt elterülő szigetcsoportra az év első 6 hónapjában 19 ezer menekült érkezett, 167 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A PP egyébként nem enyhítette bevándorlókkal kapcsolatos nézetein, de a gyerekekkel kivételt tettek volna.

A Vox nemrég csatlakozott az Orbán által támogatott, az oroszpárti szélsőségeseket tömörítő EP-frakcióhoz.

(via Guardian)

Kiemelt videóink