Ma 17 éves Lamine Yamal, aki időarányosan sokkal jobb Messinél

sport
július 13., 15:28
photo_camera Ilyen idősen talán senki sem volt ilyen ügyes és hatékony. Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

Ma lett 17 éves Lamine Yamal, a spanyol válogatott és a Barcelona csodagyereke, az Eb megnyerésére esélyes spanyolok egyik, ha nem a legjobb játékosa.

16 évesen olyan idényt zár le a vasárnapi, angolok elleni Eb-döntővel, amilyenje a világon talán egyetlen 16 évesnek sem volt soha.

Tényleg szédító belegondolni, hogy gyerektestű, gyereknek is kinéző gyerekként 60 meccsen játszott a világ egyik legerősebb bajnokságának aktuálisan második legerősebb csapatában plusz 13 meccsen a válogatottban, amiből 6-ot az Eb-döntőben teljesített. A La Ligában nem egyszerűen megfelelt, hanem lényegében azonnal a csapat húzóembere lett és jobbszélsőként, vagyis kiszolgáló pozícióból 5 gólt rúgott és 8 gólpasszt adott. De volt 2 gólpassza a Bajnokok Ligájában is és 1-1 gólja a spanyol kupában és szuperkupában.

Azt, hogy nemcsak a hétéves kora óta tanult Barcelona-stílusban van otthon, azt a válogatottban bizonyított, ahol 13 meccset játszott, ha lehetséges, még elképesztőbb eredményekkel: 3 gólja és 7 gólpassza van, vagyis meccsenként átlagban majdnem egy gólban volt benne.

Az már csak vicces adalék, hogy ez nem az első idénye volt a Barca első csapatával és a válogatottal, hiszen a klubjában - hacsak egy meccsen is - de már az előző bajnokságban pályára lépett a Betis ellen így ő is kapott bajnoki aranyérmet.

Egy rakás Barcelona-játékos karrierjét nehezítette meg, hogy Messihez hasonlítgatták, de Yamal egyrészt nem olvas 444-et, másrészt az ő esetében tényleg van is valami értelme a dolognak, így nézzük meg, hogy áll időarányosan Messihez képest!

(Az összehasonlítás alapja, hogy ugyanazon a poszton játszik, mint a fiatal Messi és ugyanúgy a klub La Masia nevű akadémiáján nevelkedett és hasonló korú volt, amikor először pályára lépett az első csapatban. Az argentin import Messivel ellentétben Lamine Yamal katalán születésű, a Barcelonával lényegében egybeépült Esplugues de Lllobregat városkából való. Az édesanyja egyenlítői guineai származású pincér, az apja marokkói gyökerű építőmunkás.)

Az nem kifejezés, hogy az összehasonlításból Lamine Yamal jön ki jobban.

(Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy hősünknek nem Yamal a vezetékneve, focistaként a két keresztnevét használja, mint mondjuk Cristiano Ronaldo, a civil neve Lamine Yamal Nasraoui.)

Lionel Messi 16 és fél éves korában lépett először pályára a Barcelona első csapatában, de csak egy barátságos meccsen, az FC Porto ellen, a portugálok új stadionjának avatómeccsén, 2003 novemberében. Ez a 2003-2004-es volt Messi első idénye, ekkor játszotta első hivatalos bajnoki meccseit is. De nem a Barce első csapatában, hanem a harmadosztályban játszó B-csapatban és ott is mindössze 5 meccset, amiken nem lőtt gólt vagy adott gólpasszt.

A 17. születésnapja a 2003-2004-es idény zárása után volt. Messi még 17 és 18 éves kora között sem tört át igazán: a 2004-2005-ös idényben is inkább volt harmadosztályú játékos még, mint az első csapat tagja, hiszen a B-ben 17 meccse volt (ezeken 6 góllal és 1 gólpasszal), míg az első csapatban 7-szer lépett pályára, de ebből 4-szer csak 1-7 perces időhúzó csereként. Itt egy gólt lőtt. Messi is nagyválogatott volt már ekkor, de ott csak 3 meccset játszott 1 gólpasszal, cserébe az U20-as ifi vébé szupersztárja lett, Argentína az ő 6 góljára és 2 gólpasszára alapozva lett aranyérmes.

Az egy évvel fiatalabb Lamine Yamal ehhez képes a sokkl erősebbnek számító felnőtt Eb-n lőtt eddig 1 gólt és adott 3 gólpasszt.

Bárki elkallódhat persze vagy lelassulhat a fejlődése és Lamine Yamal előtt is voltak új Messik, akik mégsem lettek azok, de az eddigi karrierje tényleg példátlan. Nerm is beszélve arról, hogy ő nem úgy játszik, ahogy a szupertehetséges fiatal zsenik szoktak, hanem úgy, mint egy tíz évvel idősebb, tapasztalt sztár.

Kiemelt videóink