Két év alatt 324 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz, tíz ügyet zártak le

belföld
július 15., 07:05

324 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz (IH) 2022. novemberi megalakulásuk óta. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le, tudta meg a Népszava a hatóságtól.

Az európai uniós forrásokat elköltését ellenőrző hatóság válaszából az is kiderül, hogy a lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével (az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál) vagy feljelentéssel végződött.

A maradék két esetben, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést, felhívták az Irányító Hatóságok figyelmét, hogy tájékoztassák a fejleményekről az IH-t. Ennek leginkább az volt az oka, hogy a vizsgálat idején az ügy nem tartott ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek, de a hatóság így is figyelemmel kíséri.

Ilyen ügy volt például a nyírmártonfalvi lombkoronasétány. Bíró Ferenc, az IH elnöke 2024 tavaszán elmondta, 10 hónapig vizsgálták a lombkoronasétányt, a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette. Ez az ügy egészen az Európai Ügyészségig jutott, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat. Ez azért nagy szám, mert Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek.

Kiemelt videóink