Bezzegváros kánikulában: Bécsben dinamikusan terjed a távhűtés

külföld
július 16., 12:30

Évről évre, amikor elkészül a legélhetőbb városok listája, Bécs valahogy mindig ott van az első helyen. Ha a szokottnál kicsit rosszabb évet zárnak, a másodikon, kivételesen rossz évben épp csak a dobogón. Néha elgondolkodom, hogy ezt mégis hogyan csinálják (mármint úgy néha, hogy évente egyszer, amikor az adott évi rangsor megjelenik).

Hát például úgy, hogy a városban nemcsak távfűtés van, hanem távhűtés is. Ami ráadásul dinamikusan fejlődik, a Wien Energie most például az eddigi legnagyobb és legerősebb távhűtő központját helyezte üzembe, méghozzá a bécsi főpályaudvaron. Itt már 2013-ban átadták az első távhűtő központot, amely öt kompressziós hűtőberendezéssel működik (ezek ráadásul zöld áramot fogyasztanak). Mostantól 26 megawattos a hűtési kapacitásuk, amivel Ausztria legforgalmasabb vasútállomásának és a környék számos irodájának, szállodájának, valamint lakásainak falait hűti.

A Wien Energie a főpályaudvari távhűtőközponton kívül még hat ilyen egységet üzemeltet, és egy ellátási gyűrűt is épített a városközpont körül, amely két távhűtési központot és a hozzájuk tartozó csőhálózatokat köti össze. Összesen harminc kilométernyi távhűtő csővezetékkel mintegy 200 épületet hűtenek, és csak a pályaudvari távhűtőközpont teljesítménye közel 7000 légkondicionáló hűtési teljesítményének felel meg.

Kiemelt videóink