Magas rangú észak-koreai diplomata szökött át Dél-Koreába

külföld
július 16., 08:05

Egy Kubában állomásozó magas rangú észak-koreai diplomata novemberben disszidált Dél-Koreába. A havannai nagykövetségen politikai ügyekért felelős tanácsadóként dolgozó Ri Il-kjü 2016 óta a legmagasabb rangú észak-koreai diplomata, aki Délre szökött, írja a Guardian.

Ri Il-kjü feladata a nagykövetségen többek között az volt, hogy megakadályozza Dél-Korea és Kuba diplomáciai kapcsolatainak felvételét. Ez végül idén februárban megtörtént. Ri 1999-ben lépett be az észak-koreai külügyminisztériumba, és Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől dicséretet kapott, amiért 2013-ban sikeresen tárgyalt Panamával egy Kubából fegyvereket szállító észak-koreai hajó feltartóztatásának feloldásáról.

Az egykori északi diplomata most egy dél-koreai lapnak azt nyilatkozta, hogy a rendszerből való kiábrándultság és a munkájának igazságtalan értékelése miatt döntött a disszidálás mellett.

Arról is beszélt, hogy „minden észak-koreai legalább egyszer elgondolkodik azon, hogy Dél-Koreában éljen”. Szerinte az észak-koreaiak még jobban vágynak az újraegyesítésre, mint a dél-koreaiak, „mindenki úgy véli, hogy az újraegyesítés az egyetlen módja annak, hogy gyermekeiknek jobb jövőjük legyen. Mára a Kim Dzsongun rezsim brutálisan kioltotta az emberekből megmaradt legcsekélyebb reményt is”. Azt mondta, akkor döntött véglegesen a szökés mellett, amikor tavaly elutasították azt a kérését, hogy Mexikóba utazhasson orvosi kezelésre, és hozzátette, hogy szülei és apósa, akiket megtorlás érhetett volna a disszidálás miatt, elhunytak.

A dél-koreai kormány adatai szerint 2023-ban 196 észak-koreai disszidens érkezett Szöulba, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 2700-zal. Az emberi jogi aktivisták szerint a közelmúltban Délre disszidált észak-koreai disszidensek többsége olyan, aki már régóta a tengerentúlon élt, mint a diplomata Ri.

A legutóbbi ilyen ismert, magas rangú disszidálás Délre Tae Dzsonghónak, az Egyesült Királyság korábbi észak-koreai nagykövet-helyettesének 2016-os disszidálása volt. További figyelemre méltó disszidálások közé tartozik az olaszországi megbízott nagykövet, Jo Szondzsil 2019-ben és a kuvaiti megbízott nagykövet, Rjú Hjunvu 2021-ben, akik első titkári, illetve tanácsosi rangot töltöttek be.

Kiemelt videóink