A demokrata szavazók közel kétharmada Biden visszalépését támogatná

külföld
július 17., 18:01

A demokraták közel kétharmada úgy véli, hogy Joe Biden elnöknek vissza kellene lépnie az elnökválasztási versenyből, és lehetőséget kellene adnia pártjának, hogy más jelöltet állítson – derül ki az AP hírügynökség állandó partnere, a Chicagoi Egyetem NORC nevű társadalomkutató intézetének felméréséből. Mindez élesen ellentmond annak, amit Biden hangoztatott az elmúlt hetekben, miszerint az „átlagos demokraták” továbbra is támogatják őt, még akkor is, ha néhány „nagy név” elfordult tőle.

photo_camera Fotó: Aaron Schwartz/Middle East Images via AFP

A felmérést nagyrészt még azelőtt végezték, hogy szombaton merényletet követtek el Trump ellen egy kampánygyűlésen Pennsylvaniában. Nem világos, hogy a lövöldözés befolyásolta-e az emberek véleményét Bidenről, de néhány interjút a lövöldözés után rögzítettek és azokban nem utalt semmi arra, hogy javultak volna Trump esélyei.

A felmérés szerint egyedül a fekete közösség tagjai közt vannak többségben azok, akik kimondottan Biden kampányában hisznek. A fehér és a spanyolajkú demokraták esetében tízből mindössze három ember gondolja úgy, hogy a jelenlegi elnöknek kell folytatnia a küzdelmet. Összességében tízből hét amerikai szerint Bidennek vissza kellene lépnie, és erről alig gondolnak mást a demokraták és a republikánusok. Nagy különbség van az életkori eloszlásban is, minél fiatalabb a korosztály, annál kevésbé szívesebben látja Bident jelöltként.

Azt is megkérdezték ugyanakkor, hogy Trump visszalépjen-e vagy sem. Az összesítés szerint tízből hat amerikai így gondolja, itt azonban nagy különbség van a politikai hovatartozás szerint, hisz a republikánusok többsége kitart az ex-elnök jelöltsége mellett.

Kiemelt videóink