Elon Musk azt mondja, elege van Kaliforniából, az X és a SpaceX központját átköltözteti Texasba

külföld
július 17., 08:41

Elon Musk kedden közölte, hogy két további vállalatának – az X közösségimédia-platformnak és a SpaceX rakétacégnek – a székhelyét Texasba helyezi át Kaliforniából, az ottani új nemiidentitás-törvényre hivatkozva, mint „utolsó csepp a pohárban”.

Ezekkel a lépésekkel a milliárdos, aki a republikánus Donald Trump támogatója az amerikai elnökválasztáson, áttelepíti a Teslát és az általa irányított vagy vezetett vállalkozások többségét Texasba.

A világ leggazdagabb embere 2021-ben változtatta meg saját lakóhelyét Kaliforniáról Texasra, ahol nincs állami jövedelemadó a magánszemélyeknek.

Musk szerint a keddi bejelentést egy új kaliforniai törvény segítette, ami megtiltja az iskolai körzeteknek, hogy a tanárokat kötelezzék a szülők értesítésére, ha egy gyerek nemi identitása vagy szexuális irányultsága megváltozik.

„Emiatt a törvény és sok más, ezt megelőző törvény miatt, ami családokat és cégeket egyaránt támad” - indokolta a döntést az X-en Musk, akinek van egy transznemű lánya. Egy másik posztban azt írta: „Elegem volt abból, hogy erőszakos drogfüggők bandáit kerülgessem, csak hogy bejussak az épületbe és kijussak onnan.

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója az elmúlt években gyakran kritizálta a Biden-kormányt és a demokraták álláspontját olyan kérdésekben, mint a transzneműek jogai és a bevándorlás. A kaliforniai szavazók hagyományosan a demokrata jelölteket támogatják, míg Texas megbízható republikánus fellegvárnak számít.

Musk elmondta, hogy a SpaceX központi irodája a texasi Boca Chicába, egy meglévő létesítménybe költözik, míg az X Austinba. Az viszont nem világos, hogy a kaliforniai munkahelyek vagy létesítmények milyen mértékben kerülnek át Texasba.

Elon Musk a texasi Austinban 2022. április 6-án.
photo_camera Elon Musk a texasi Austinban 2022. április 6-án. Fotó: Suzanne Cordeiro/AFP

A SpaceX központja Los Angeles közelében található, egy nagy űrkutatási központban, ahol több ezer alkalmazott építi a Falcon 9 rakétát, a Dragon űrhajót és néhány Starshield műholdat.

2021-ben Musk a Tesla központját is áthelyezte Kaliforniából Texasba, de tavaly azt mondta, hogy Kalifornia továbbra is a mérnöki központ marad.

A SpaceX cégbejegyzését az év elején Delaware államból Texasba helyezte át, miután egy delaware-i bíró döntése érvénytelenítette Musk 56 milliárd dolláros kompenzációs tervét az elektromos járműveket gyártó Teslánál. (Reuters)

Kiemelt videóink