Orosz drón támadta meg Fehéroroszországot

háború
július 17., 11:10

Egy orosz kamikazedrón berepült a fehéroroszországi Homeli területre, és felrobbant. A megfigyelők szerint az iráni gyártású Sahíd drón kedd reggel Oktyabrszkij járásban, Paricsi és Ljubán falvak között robbant fel, kb. 55 km-re Babrujszktól és 120 km-re az ukrán határtól. A Belaruski Gayun megfigyelői szerint a drón nem kiképző vagy felderítő drón volt, hanem Ukrajnát akarták megtámadni vele.

A megfigyelőcsoport jelentése szerint az elmúlt héten legalább négy orosz drón repült Fehéroroszországba:

  1. Július 11-én este, egy újabb Ukrajna elleni orosz támadás során a Homeli területen lévő Lojev falu közelében észleltek egy orosz drónt.
  2. Július 13-án éjjel egy drón a fehérorosz-ukrán határon keresztül a Homeli régióban lépett be a fehérorosz légtérbe, és három órán át repült Vityebszk felé, 350 km-t megtéve. Fehéroroszországi repülőgépek szálltak fel a levegőbe, hogy elfogják a drónt.
  3. Július 16-án éjjel egy másik orosz drón 60 km-t repült a fehérorosz légtérben.
  4. A negyedik drónt július 16-án reggel észlelték. Ugyanebben az időben a fehérorosz légierő egy Szu-30-as vadászrepülőgépe és egy Mi-24-es helikoptere repült Homel és Mogiljev régió felett.
A Sahíd 129-es második generációja, ami jobban hasonlít az amerikai példaképre.
photo_camera A Sahíd 129-es második generációja, ami jobban hasonlít az amerikai példaképre. Fotó: Mehdi Bakhtiari/Fars Media Corporation / Wikimedia Commons CC BY 4.0

Pavel Narozsnij katonai szakértő az RBC-Ukrajinának több okot is felsorolt, amiért Oroszország drónokat indíthat Fehéroroszország légterébe. Ezek között szerepel a hírszerzés vagy az ukrán légvédelem munkájának felkutatása és provokálása. „A harmadik lehetőség az, hogy ez a mi ukrán elektronikus hadviselésünk munkája lehet, ami vagy egyszerűen zavarja a drón GPS-jelét, vagy hamis jeleket sugároz, és ezért az ismeretlen irányba repül” – mondta Narozsnij.

A másik lehetséges forgatókönyv szerinte az, hogy Oroszország megpróbálja provokálni Fehéroroszországot. „Képzeljük el, hogy a Sahíd berepül a Mozir olajfinomítóba, vagy leszáll a területére, és ott tűz üt ki. Ezután Oroszország vagy Fehéroroszország minket hibáztat, mondván, állítólag »ukrán dróncsapás« történt”, Belarusznak pedig ez egyfajta casus belli (ürügy a háborúra)” – mondta a szakértő. (Meduza)

Kiemelt videóink