Szexuális zaklatással vádolják Pierre abbét

nők
július 17., 16:18

Halála után tizenhét évvel hét nő vádolja szexuális zaklatással Henri Groués francia katolikus papot, aki Pierre abbé néven a hajléktalanok atyjaként vált ismertté.

A szegényeket és menekülteket támogató Emmaüs szervezet nemzetközi és francia alszervezetei - aminek az atya alapítója - és a Pierre Abbé Alapítvány jelentése szerint a szexuális zaklatásokat a hetvenes évek vége és 2005 között követték el - Groués 2007 januárjában, kilencvennégy évesen halt meg. A pap ellen hét nő tett vallomást, egyikük az „első események” idején még kiskorú volt.

„Hiszünk az áldozatoknak. Tudjuk, hogy az elviselhetetlen tettek nyomot hagytak bennük, ezért kitartunk mellettük. [...] A vádak felforgatják a struktúráinkat és gyökeresen megváltoztatják azt, ahogyan arra az emberre tekintünk, aki mindenekelőtt a szegénység, a nyomor és a kirekesztés elleni harcáról volt ismert”,

írja közös közleményében a három szervezet.

A francia katolikus egyház Twitter-bejegyzése szerint fájdalommal értesült a tanúvallomásokról, a Francia Püspöki Konferencia pedig „mély együttérzéséről és szégyenérzetéről” biztosította az áldozatokat.

Az atyát évtizedekig Franciaország legismertebb és legnépszerűbb emberei közé sorolták, 2003-ban csak Zinédine Zidane előzte meg a közvélemény-kutatásokban. A vizsgálatot független erőszak-megelőző szervezet bevonásával végzik. (Figaro)

Kiemelt videóink