13 évre ítéltek Oroszországban egy amerikai zenészt

külföld
július 18., 15:37

13 évre ítélték Michael Travis Leake amerikai zenészt Oroszországban, kábítószer-kereskedelem miatt – írja a Newsweek.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A volt ejtőernyőst azzal vádolták a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint, hogy fiatalokat is érintő kábítószer-kereskedelmet folytatott. Leake-et tavaly, 51 éves korában tartóztatták le. Évek óta Oroszországban élt, angoltanárként és zenészként dolgozott, hevesen tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az orosz állami média által korábban közzétett videókon arról beszélt, hogy nem tudja, miért van letartóztatásban.

„Nem ismerek el semmilyen bűnösséget, nem hiszem, hogy azt tettem, amivel vádolnak, mert nem is tudom, mivel vádolnak” – mondta Leake.

Letartóztatásakor az orosz hatóságok szerint „drogcsomagokat” találtak nála.

A zenész egyike azoknak az amerikai állampolgároknak, akiket az elmúlt években őrizetbe vettek Oroszországban. A Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot 2023 márciusában vették őrizetbe kémkedés vádjával, amit mind az amerikai kormány, mind a Wall Street Journal tagadott. Az amerikai kormány úgy véli, hogy Gershkovichot „jogtalanul vették őrizetbe”.

„A kémkedés hamis vádja elkerülhetetlenül egy ártatlan ember hamis elítéléséhez fog vezetni” – mondta korábban a WSJ főszerkesztője, Emma Tucker egy nyílt levélben.

Az orosz–amerikai kettős állampolgárságú Alszu Kurmasova újságírót májusban vették őrizetbe, amiatt, hogy nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként.