A Templom-hegyen provokálta a palesztinokat a szélsőjobbos izraeli miniszter

külföld
július 18., 22:35

A Templom-hegyen található al-Aksza mecsetnél tett látogatást Itamar Ben-Gvir, Izrael nemzetbiztonsági minisztere, írja a Guardian. A történtekről közzétett videó hátterében a miniszter biztonsági emberei és az izraeli határrendőrség egy fegyverese láthatók.

photo_camera Fotó: -/AFP

A Templom-hegy a zsidóság és a muszlimok számára is kiemelt fontosságú történeti és vallási helyszín, amelynek státusza régóta viták tárgya. A környéken fenntartott status quo régóta törékeny lábakon áll.

Az ultranacionalista Ben-Gvir a videón imádkozott, amivel a lap értelmezése szerint az alakulófélben lévő tűzszüneti tárgyalásokat akarta megzavarni.

A látogatást azonnal elítélte a jordániai külügyminisztérium, amely a „szélsőséges izraeli kormány” által elkövetett provokatív jogsértésnek nevezte a lépést.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője Ben-Gvir megnevezése nélkül közölte, hogy „a Fehér Ház aggódik a ciszjordániai béke és biztonság szempontjából kontraproduktív retorikák és cselekedetek miatt”.

Nem ez az első alkalom, hogy Ben-Gvir ilyen látogatásokat tesz. Tavaly az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívták, miután a miniszter Templom-hegyre ment.

Kiemelt videóink