A Tisza még közelebb került a Fideszhez, már csak 12 százalék van köztük

belföld
július 18., 07:59

A június 9-i EP-választások után tovább csökkent a Fidesz–KDNP előnye a Tisza Párttal szemben, a kormánypárt már csak 12 százalékponttal előzi meg Magyar Péteréket a Medián legújabb kutatása szerint. Az eredményekről a Mediánt vezető Hann Endre és Nagy Réka a HVG360-ra írt a közvélemény-kutató cég július 4 és 10. közötti ezer fős reprezentatív felmérése alapján.

Ennek eredménye szerint a Fidesz most 43, a Tisza Párt pedig 31 százalékra számíthatna (a már csak papíron létező baloldali szövetség 9, a Mi Hazánk pedig 7 százalékon áll). A Fidesz most mért népszerűsége két százalékkal rosszabb, a Tiszáé egy százalékkal jobb az egy hónappal ezelőtti tényleges választási eredményhez képest. Ez a változás hibahatáron belüli, úgy azonban elég látványos, ha a Medián utolsó, a választás előtt június elején készült mérésével vetjük össze. Akkor a Fideszt még 50, Magyar Péteréket pedig 27 százalékára mérték - vagyis a két mérés közötti alig több mint egy hónapban a két párt közötti különbség megfeleződött.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Mint Hann Endréék kiemelik, ez némileg szembemegy a választások után szokásos győzteshez húzás trendjével, az alapján ugyanis azt lehetne várni, hogy a legtöbb szavazatot megszerző Fidesz erősödik tovább. Hogy miért történik mégis ennek az ellenkezője, arra cikkük egy plauzibilis magyarázatot nyújt:

Azt, hogy a közvélemény nagyobb része nem a Fideszt, hanem a második helyezett Tisza Pártot látja a választás valódi győztesének.

A Medián kutatásában feltett kérdésre, hogy „ön szerint melyik párt számára volt az EP-választás valódi győzelem”, az összes megkérdezett 44 százaléka a Tiszát, 28 százaléka pedig a Fideszt jelölte meg (a többiek nem adtak értelmezhető választ). A politika iránt nagyon érdeklődők között ennél is többen, 66 százalék gondolja győztesnek a Tiszát. Mint a szerzők írják:

„A tájékozott közönség úgy ítélheti meg a kialakult politikai helyzetet, hogy Magyar Péterék felfelé tartanak, és akár kormányváltó erővé válhatnak.”

Kiemelt videóink