Axios: Vezető demokraták szerint Biden akár már a hét végén visszaléphet

külföld
július 18., 20:51

Vezető demokrata politikusok arról beszélnek bizalmasan, hogy a párt fontos személyiségeinek és a barátainak a növekvő nyomása rábírja Joe Bident, hogy szálljon ki az elnökjelölti kampányból, akár már ezen a hétvégén – írja az Axios. A 81 éves elnök nyilvánosan még ellenáll, magánemberként azonban belefáradt a növekvő nyomásba, a pocsék közvélemény-kutatási adatokba és a tarthatatlan folyamatokba, amik lehetetlenné teszik a kampányt – állítják a lap szerint egyes demokraták.

Joe Biden kampányol Észak-Karolinában június 28-án.
photo_camera Joe Biden Észak-Karolinában, június 28-án Fotó: Mandel Ngan/AFP

Az Axios szerint a demokrata párt vezetői és adományozói is úgy vélik, hogy Biden nem tud nyerni, képtelen megváltoztatni a koráról és szellemi állapotáról kialakult vélekedéseket, és a kongresszusi többséget sem tudja biztosítani. Az elnöknek azt mondják, ha marad a versenyben, Donald Trump elsöprő győzelmet arathat.

A nyomás, hogy álljon félre, különösen az elmúlt napokban nőtt nagyra:

  • A demokraták arra számítanak, hogy a republikánus nemzeti konvenciót követő közvélemény-kutatások elsöprő vereséget jelezhetnek előre számukra, ami még a kongresszusban is a bukásukhoz vezethetne.
  • „Választhat: vagy a történelem hőse lesz, vagy biztos lehet abban, hogy soha nem lesz Biden Elnöki Könyvtár” – mondta az elnök egyik közeli barátja. „Imádkozom, hogy a helyes döntést hozza meg. Arrafelé tart” – tette hozzá.
  • Az AP közvélemény-kutatása, ami szerint a demokraták közel kétharmada azt szeretné, ha Biden visszalépne, nagyon komoly visszhangokat váltott ki.

Chuck Schumer szenátor szombaton – a Trump elleni merénylet napjánazt mondta Bidennek, az lenne a legjobb, ha visszalépne, írja az ABC News. A demokraták azt akarják, hogy távozzon, és aggódnak, hogy nyerhető helyeket veszítenek, ha nem teszi. Nancy Pelosi volt házelnök azt mondta neki, tönkreteheti a demokraták esélyeit a képviselőház visszavételére. Állítólag az adományok elapadása miatt is aggódnak.

Barack Obama volt amerikai elnök is arról beszélt, hogy Biden esélye az újraválasztásra jelentősen csökkent. A pártban óriási befolyással bíró volt elnök azt mondta munkatársainak, hogy a győzelméhez vezető út járhatatlan.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Biden ugyanakkor nem kényszeríthető a lemondásra. Ha esetleg mégis visszalépne, azt saját elhatározásából és a saját feltételei szerint kell megtennie. De a legközelebbi barátai úgy vélik, a harcát megharcolta, és hamarosan megadja magát.

Kiemelt videóink