Oroszország kész nukleáris rakétákat telepíteni valahova, ha az amerikaiak nukleáris rakétákat telepítenek Németországba

külföld
július 18., 14:55

Az orosz külügyminisztériumban közölték, „nukleáris töltetű” rakétákat telepíthetnek válaszul az amerikai fegyverek németországi telepítésére – írja a Meduza.

Putyin törvényen kívüli államot csinált országából
photo_camera Putyin törvényen kívüli államot csinált országából Fotó: SERGEI SAVOSTYANOV/AFP

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta az Interfax szerint, „Nem zárok ki semmilyen lehetőséget.” Hogy hová és milyen rakétákat telepítenének, nem részletezte.

Július 11-én a Fehér Ház bejelentette, az USA megkezdi a nagy hatótávolságú fegyverek „epizodikus” telepítését német területre. A nagy hatótávolságú egységek között lesznek SM-6, Tomahawk rakéták és fejlesztés alatt álló hiperszonikus fegyverek is, amik „jelentősen nagyobb hatótávolságúak, mint a jelenlegi földi tűzerejük Európában” – áll az amerikai kormányzat közleményében. Az orosz külügyminisztérium akkor úgy reagált, hogy Moszkva,

„idegek és érzelmek nélkül katonai választ fog kidolgozni erre az új játszmára”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter később megjegyezte, megérti a német lakosok félelmeit a nagy hatótávolságú amerikai rakéták telepítésének tervei miatt, de szerinte Németországnak „a lehető legjobban meg kell védenie magát”.

Németországban a hidegháború óta először lesznek olyan fegyverrendszerek, amik képesek elérni orosz területeket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint Oroszországnak elegendő elrettentő ereje van arra az esetre, ha az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétákat telepítene Európába.

„A valóság az, hogy mind Oroszország, mind az Egyesült Államok olyan lépéseket tesz, amelyekről úgy gondolják, hogy növelik a biztonságukat, függetlenül attól, hogy ez a másik kárára megy-e” – mondta Jon Wolfsthal, az Amerikai Tudósok Szövetségének globális kockázatokért felelős igazgatója a Reutersnek. „Ennek eredményeképpen minden egyes lépés, amit az Egyesült Államok vagy Oroszország tesz, nyomást gyakorol az ellenfélre, hogy valamilyen módon, politikai vagy katonai módon válaszoljon. Ez a fegyverkezési verseny definíciója” – mondta Wolfsthal, az Egyesült Államok korábbi fegyverzet-ellenőrzési tisztviselője.

Kiemelt videóink