A Patrióták már rá is szálltak Ilaria Salisra

külföld
július 19., 16:34

Ilaria Salis, az antifa-per elsőrendű vádlottjából lett EP-képviselő is részt vett az új Európai Parlament első plenáris ülésén Strasbourgban, ahol nem minden képviselőtársa fogadta kitörő örömmel.

laria Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival közösen Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Salist lábbilincsben vezették be a tárgyalásaira, ügyvédjén keresztül a magyar börtönkörülmények miatt panaszkodott, mindezek, valamint az eljárás elhúzódása miatt az ügye folyamatosan az olasz sajtó napirendjén volt. Ezek hatására kisebb diplomáciai csörte alakult ki Olaszország és Magyarország között. A június eleji európai parlamenti választásokon az olasz Zöldek És Baloldal Szövetsége nevű párt jelöltjeként szerzett mandátumot, így június közepén szabadon engedték Budapesten.

photo_camera Ilaria Saris érkezik budapesti tárgyalására 2024 márciusában. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Alig kezdődött meg az Európai Parlament ülésszaka, az Orbán Viktor által újonnan gründolt, euroszkeptikus és szuverenista Patrióták Európáért pártcsalád meg is találta, kiemelt témává is tette Ilaria Salis tevékenységét, harcias levelekkel, kemény hangvételű felszólalásokkal az ülésteremben, twitteres kommentekkel.

„Tényleg azt várjuk, hogy ez lesz a történet vége? Tényleg azt hiszi, hogy ilyen könnyen megússza? Salis komolyan azt hiszi, hogy az igazságszolgáltatás nem fogja elkapni? Azt hiszi, hogy mindig védelmet fog élvezni? Eljön majd az idő, amikor nagyon magányos lesz. Nehéz megmondani, melyik a rosszabb, az a pillanat vagy az azt megelőző várakozás. Egy tipikus kisember, aki a baloldali-liberális álomvilágában él” - írják a Patrióták Twitteren.

Kovács Zoltán kormányszóvivő először „kommunista terroristának, aki majdnem gyilkolt Budapesten”, majd „igazságszolgáltatás elől menekülő anarchistának” nevezte.

Az EP nyitóülésén a Patrióták osztrák képviselője, Georg Mayer is Salisszal foglalkozott felszólalásában: „Ebben a parlamentben óriási probléma az erőszak. És a frakció olasz tagja, Ilaria Salis az, aki szívesen ütlegel kalapáccsal embereket. És ő egyenesen egy börtöncellából érkezett ebbe az ülésterembe. Azt kérem - mondta -, hogy tartsák szemmel ezt az embert, hogy ne hozzon be fegyvereket ebbe az ülésterembe”, lényegében azt követelve, hogy Salist és munkatársait naponta motozzák meg.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője levélben fordult Patrióta-társaihoz: „Mély sajnálattal veszem tudomásul, hogy a parlamenti baloldal (és nem csak a baloldal) úgy tűnik, elhanyagolja a valóságot, elvesztette az erkölcsöt, mert mérhetetlen gyűlöletet táplál hazám ellen. Orbán hibáztatása hamis és gyenge kísérlet a felelősség alól kibújni. Őszintén remélem, hogy egymás mellett fogunk harcolni azért, hogy a jövőben egyetlen politikai szereplő se élhessen vissza a mentelmi joggal saját politikai céljaira”.

photo_camera Az Európai Parlament plenáris ülése 2024. július 17-én. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

Salis a Republicának így nyilatkozott a történtekről: „Úgy tűnik, hogy a jelenlétem az Európai Parlamentben szó szerint a Patrióták szuverenista jobboldalának az idegeire ment. Tekintettel a Patrióták politikai tartalmának csekélységére, nem vagyok meglepve, hogy egy kis láthatóság érdekében a személyes támadásokra összpontosítanak. Azonban az engem ért támadások, bármilyen nevetségesek is, a magyar kormánypárt, a Fidesz, valamint európai szövetségeseik részéről is érkeznek. Bárki meghallgathatja őket, elolvashatja a nyilatkozataikat, láthatja a hozzáállásukat, és levonhatja a saját következtetéseit arról, hogy Magyarországon van-e lehetőség tisztességes tárgyalásra, olyan tárgyalásra, amely tiszteletben tartja a jogállamiság olyan elemi elveit, mint az ártatlanság vélelme vagy az a jog, hogy ne politikai nézetek alapján ítélkezzenek felettem." Ezek közé a támadások közé tartozik egyébként az a testszégyenítés is, ami Salist és Carola Racketét hetek óta éri a közösségi médiában és a jobboldali sajtóban. (La Repubblica)

Címlapkép: Kisbenedek Attila/AFP

Kiemelt videóink