Halálra ítéltek egy német katonaorvost Belaruszban

külföld
július 19., 18:49

Terrorcselekmény elkövetése miatt halálra ítéltek Belaruszban egy német állampolgárt, írja Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű civil szervezet alapján az MTI.

photo_camera A kép illusztráció Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A katonaorvosként dolgozó 30 éves Rico Kriegert terrorizmussal, zsoldostevékenységgel, valamint szélsőséges szervezet létrehozásával és robbantások szervezésével vádolták. A szervet közleménye szerint a férfi ügye kapcsolatba hozható az ukrán nemzeti gárdához tartozó, Ukrajnába emigrált belarusz katonákból álló, Kasztusz Kalinouszki XIX. századi forradalmár nevét viselő zászlóaljjal, ami az ukrajnai háborúban harcol.

A Vjaszna rendelkezésére álló információk szerint a tavaly november óta letartóztatásban lévő Krieger halálos ítéletét június 24-én mondta ki a minszki bíróság. „A külügyminisztérium és a minszki nagykövetség konzuli segítséget nyújtanak az érintettnek, illetve intenzíven fellépnek érdekében a hatóságoknál” – áll a német külügyminisztérium pénteki állásfoglalásában. „A halálbüntetés kegyetlen és embertelen formája a büntetésnek, amelyet Németország minden körülmények között elutasít” – írták.

Az országban nem ez az első eset, hogy a hatóságok Ukrajna érdekében végrehajtott szabotázs vádjával börtönöztek be, vagy ítéltek el embereket. Az Aljakszandr Lukasenka által irányított Belarusz az utolsó Európában, ahol még kiszabható halálbüntetés.

Kiemelt videóink