Marad Macronék jelöltje a Nemzetgyűlés élén

külföld
július 19., 13:21

Rezgett a léc, de végül a francia törvényhozók csütörtökön újraválasztották Yaël Braun-Pivet-t a Nemzetgyűlés elnökévé. Braun-Pivet, Emmanuel Macron francia elnök centrista pártjának korábbi törvényhozója volt a legutóbbi közgyűlési elnök is. A Nemzetgyűlés elnökének fontos szerepe van a jogalkotási folyamatok terelésében, valamint bizonyos bizottsági pozíciók elosztásában.

photo_camera Yaël Braun-Pivet Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

A július 7-i előrehozott parlamenti választások második fordulójában meglepő módon a baloldali koalíció hozta össze a legnagyobb parlamenti frakciót. Ezzel a második helyre szorította Macron centrista Ensemble szövetségét, és a harmadikra a korábban esélyesnek vélt szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést és szövetségeseit.

A választások után a Nemzetgyűlésben az elnöki pozíció körül kisebb patthelyzet alakult ki – három fordulóban kellett szavazni, mire sikerült megszavazni Macronék jelöltjét. A baloldalnak tehát hiába sikerült összefognia a közös jelölt, André Chassaigne mögött. Chassaigne veresége után természetellenes szövetségnek nevezte az ellene szavazó szövetséget – melyben a centristák a konzervatívokkal fogtak össze a baloldal ellen. (CNN, Le Monde)

Kiemelt videóink