Sulyok Tamás a kegyelmezésről határozott

belföld
július 19., 07:24

A kegyelmezés nem irányulhat a bíróság döntésének felülbírálatára, nem jelent fellebbezési fórumot és nem érinti a bűnösség kérdését, áll a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent, Sulyok Tamás által szignózott köztársasági elnöki határozatban.

Sulyok Tamás köztársasági elnök álldogál
photo_camera Sulyok Tamás Forrás: Sulyok Tamás/Facebook

A határozat szerint a köztársasági elnök kegyelmezési joga kiegészítő és kivételes korrekciós hatáskör. Az elnök „csak méltányossági és humanitárius szempontokat mérlegelve, olyan esetben dönthet arról, hogy egy egyedi ügyben lemond az állami büntetőigényről, ha olyan különös méltánylást érdemlő okok állnak fenn, amelyeket a bíróság nem értékelhetett”. A határozat szerint a kegyelemnek összhangban kell állnia a „társadalom igazságérzetével”, illetve az általános büntetőpolitikával.

A határozat a közérdekű munka tartalmának, illetve a pénzügyi büntetés mértékének mérséklését vagy elengedését akkor tartja megfontolhatónak, ha az illető egészségi állapota súlyosan romlott, vagy úgy változtak meg a körülmények, hogy azt a bíróság korábban nem tudta figyelembe venni.

link Forrás
Kiemelt videóink