43 évig ült ártatlanul börtönben, most kiszabadult

igazságszolgáltatás
július 20., 17:55

Pénteken szabadon engedtek egy gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt nőt Missouriban, aki 43 évet töltött rácsok mögött - és akiről a bíróság végül kimondta, hogy ártatlan volt.

A 64 éves Sandra Hemme elhagyta a chillicothe-i börtönt, órákkal azután, hogy egy bíró azzal fenyegette meg az államügyészi hivatalt, hogy megsérti a törvényt, ha továbbra is harcol a nő szabadon bocsátása ellen. Az AP ott volt, amikor a nő egy közeli parkban találkozott újra a családjával, és megölelte nővérét, lányát és unokáját.

„Még csak kisbaba voltál, amikor anyukád küldött rólad egy képet” - mondta. „Amikor kicsi voltál, pont úgy néztél ki, mint anyukád, és még mindig úgy nézel ki, mint ő.” Az unokája nevetett. „Ezt sokszor mondják.”

Sandra Hemme szabadlábon
photo_camera Sandra "Sandy" Hemme szabadlábon Fotó: Courtesy of the Hemme legal team

Hemme volt a leghosszabb ideig jogtalanul bebörtönzött ember az Egyesült Államokban, mondja a képviseletét ellátó Innocence Project jogi csapata. A bíró eredetileg június 14-én döntött úgy, hogy Hemme ügyvédei „egyértelmű és meggyőző bizonyítékot” szolgáltattak a „tényleges ártatlanságról”, és hatályon kívül helyezte az elítélését.

Andrew Bailey republikánus államügyész azonban bírósági úton harcolt a szabadon bocsátása ellen, hívogatta a börtönigazgatót, hogy ne engedje el, és csak arról állt le, amikor a bíró figyelmeztette, hogy neki is bíróság elé kell állnia, ha nem teljesíti a bírói rendelkezéseket.

Hemme azonnali szabadulását megnehezítették azok az ítéletek, amelyeket a rácsok mögött elkövetett bűncselekményekért kapott. 1996-ban 10 év börtönbüntetést kapott, mert borotvapengével megtámadott egy börtönmunkást, 1984-ben pedig két év börtönbüntetést kapott „erőszak elkövetésére való felajánlkozásért”. Bailey államügyész azzal érvelt, hogy Hemme biztonsági kockázatot jelent saját magára és másokra nézve, és hogy most kellene megkezdenie ezeknek a büntetéseknek a letöltését.

Ügyvédei szerint a börtönbüntetés további meghosszabbítása „drákói megoldás” lenne. Egyes szakértők egyetértenek: Peter Joy jogászprofesszor szerint a Hemme börtönben tartására irányuló törekvés „minden tisztességes ember lelkiismeretét megrázza”, mivel a bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy nem ő követte el a bűncselekményt.

Fotók és újságcikkek régen és most
photo_camera Fotók és újságcikkek régen és most Fotó: TNS/ABACA/TNS/ABACA via Reuters Connect

A bíró egy átfogó vizsgálat után júniusban jutott arra a következtetésre, hogy Hemme erősen nyugtatózott és „képlékeny mentális állapotban” volt, amikor a nyomozók a gyilkosság után többször is kihallgatták egy pszichiátriai kórházban. Ügyvédei úgy jellemezték a végső beismerő vallomását, hogy „gyakran egyszavas válaszokat adott a vezetett kérdésekre”. A vallomáson kívül semmilyen más bizonyíték nem kapcsolta őt a bűncselekményhez.

A St. Joseph-i rendőrség eközben figyelmen kívül hagyta a Michael Holmanra - egy 2015-ben elhunyt rendőrre - utaló bizonyítékokat, és az ügyészséget nem tájékoztatták az FBI eredményeiről, amelyek tisztázhatták volna Hemme-t. A mostani bírósági eljárás bizonyítékai szerint a rendőr kisteherautóját látták a meggyilkolt nő lakása előtt, a férfi megpróbálta használni a nő hitelkártyáját, és a fülbevalóját megtalálták a rendőr lakásában. A bíró a 43 évig más bűne miatt ülő asszonyt a „nyilvánvaló igazságtalanság áldozatának” nevezte. (AP)

Kiemelt videóink