Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten

belföld
július 20., 09:12

Egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma az OMSZ tervezete szerint - írja a Népszava, miután eljutott hozzájuk az Országos Mentőszolgálat koncepciója. Eszerint a mostani 23 helyett októbertől már csak 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne Budapesten.

Az átalakított egységes állami ügyeleti rendszerből idáig Budapest kimaradt, a tervezet arról szól, hogy csatlakoztassák a fővárost is. Ha ez megvalósul, ott is létrejön az egységes irányítás, amit az Országos Mentőszolgálat koordinálna. Az eddigi 24 órás ügyeleti szolgáltatókat ugyanakkor szélnek eresztik, az ő helyüket részben a háziorvosok veszik át, akiket szintén beosztanak az ügyeleti pontokra.

A Magyar Orvosi Kamara a Népszava cikke szerint aggályosnak látja az OMSZ koncepció-ját, attól tartanak, hogy az csökkentené az ellátás biztonságát. A három gyermekügyeleti pontot is kevésnek találják a fővárosra.

A főváros arra készül, hogy egy saját javaslatcsomagot állít össze a budapesti ügyeleti ellátás átalakítására, Karácsony Gergely főpolgármester pedig találkozót kért Takács Péter államtitkártól, hogy a budapesti ügyeleti rendszer tervezetéről egyeztessenek, miután a fővárost idáig ebbe nem vonták be - írja a Népszava.

Kiemelt videóink