Augusztus végétől csak azok az ukrán menekültek kaphatnak Magyarországon lakhatási támogatást, akik harcterületről érkeztek

belföld
július 22., 08:36

Egy rendeletszigorítás miatt eleshetnek a magyarországi ukrán menekültek a lakhatási támogatástól, írja a Népszava.

Egy augusztus 21-től érvényes rendeletmódosítás szerint csak „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők lesznek jogosultak lakhatási támogatásra. Augusztus végétől az újonnan érkezőknek az állam csak akkor biztosít egy hónapig vagy a menekültügyi eljárás végéig szálláshelyet, ha olyan helyről menekültek, ahol harcok vannak. Azt, hogy mely területeket sorolnak be a katonai műveletekkel közvetlenül érintettek közé, Pál Norbert az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos fogja összeállítani, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi- és Szijjártó Péter külügyminiszter segítségével.

A már Magyarországon élő érintett menekültek július 10-ig mindössze hatnapos határidővel nyújthattak be méltányossági kérelmet, hogy augusztustól is fennmaradjon a jogosultságuk.

Eredendően minden ukrán menekült – kettős állampolgár vagy menedékes státuszra jogosult – kaphatott állami lakhatási támogatást. Ilyen esetekben az érintett megyei védelmi bizottság szerződést kötött a szállásadóval – például kollégiummal vagy civil szervezet által fenntartott szállásokkal – és naponta 5 ezer forintot adtak minden érintett menekült után. A támogatás mindenkinek járt egy hónapig, vagy a menekültügyi eljárás végéig.

A határidő után csak a várandós nőknek, a 65 év felettieknek, továbbá a kiskorúaknak és egy szülőjüknek járt ez a segítség. Ezt a támogatotti kört már tavaly elkezdte szűkíteni a kormányzat. 2023 óta már az első pillanattól kezdve csak a kiskorú egyik szülőjének jár a segítség. Így, ha egy egész család érkezett, akkor maguknak kellett gondoskodni a szállásról. Ezen szigorítanak most tovább.

Kiemelt videóink