Három év alatt a 81-ből 14 kórházban sikerült klímát cserélnie a kormánynak

Egészségügy
július 22., 10:21

Az egészségügyi államtitkár szerint a hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására pedig 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén, mondta Takács Péter hétfőn reggel a Kossuth rádióban.

Takács Péter szerint kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. Ennek ellenére folyamatosan arról jelentek meg a sajtóban hírek, hogy műtétek maradnak el a klímaberendezés elromlása miatt, amitől a már benn levő betegek is szenvednek. Több mint egy hete romlott el a klíma az Uzsoki kórház műtőiben, a gyors javítás pedig nem elég ebben a forróságban. A Szent János Kórháznál a traumatológiai műtétek maradnak el. Legutóbb pedig a Bethesda gyermekkórház kezdett 10 millió forintos gyűjtésbe, hogy megjavíthassák a berendezést.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre. Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere. A 81 kórházra levetítve ez azt jelenti, hogy ebben a tempóban majdnem 20 év lesz, mire lecserélik mindehol a klímákat.

Takács Péter szerint a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért ezek nagy méretű és költséges berendezések. A Kútvölgyi kórházban egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló.

Az egészségügyi államtitkár szólt arról is, hogy a berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálják, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást. (MTI)