Kamala Harris be is jelentkezett elnökjelöltnek

külföld
július 22., 06:05

„Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam az elnök támogatását, és szándékom az, hogy kiérdemeljem és elnyerjem ezt a jelölést” – ezekkel a szavakkal jelentette be Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke, hogy elindul az elnökjelöltségért. Ahogy a szövegben is utal rá, Joe Biden őt nevezte meg támogatottjaként akkor, amikor vasárnap visszalépett a jelöltségtől. A jelenlegi elnök az X-en azt közölte, teljes támogatását felajánlja alelnökének, Kamala Harrisnek, hogy ő legyen a Demokrata Párt jelöltje.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Harris automatikusan jogosult lenne a jelöltségre, azért még meg kell küzdenie a Demokrata Párt küldötteinek támogatásáért. Hogy pontosan hogyan, azt ebben a cikkben ismertetjük.

Kamala Harris
photo_camera Kamala Harris Fotó: ELIJAH NOUVELAGE/Getty Images via AFP

Harris a bejelentésében ezt írta: „Az elmúlt évben az országot jártam, beszélgettem az amerikaiakkal az ebben a fontos választásban meglévő egyértelmű választásról. És ezt fogom továbbra is tenni az előttünk álló napokban és hetekben. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot—és egyesítsem nemzetünket—hogy legyőzzük Donald Trumpot és szélsőséges Project 2025 nevezetű tervét. 107 napunk van a választásokig. Együtt fogunk harcolni. És együtt fogunk nyerni.”

Harris mögé máris beállt több fontos demokrata politikus, például Josh Shapiro Pennsylvania kormányzója, Pete Buttigieg közlekedési miniszter és a Clinton-család is, ugyanakkor Barack Obama és Nancy Pelosi nem.