Letartóztatták a Sea Shepherd alapítóját, Paul Watsont

környezetvédelem
július 22., 06:26

Japán által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatták vasárnap Grönlandon Paul Watson prominens bálnavadászat-ellenes környezetvédőt, közölte a rendőrség és Watson alapítványa.

Paul Watson alapította a Sea Shepherdet, de társalapítója volt a Greenpeace-nek is. A Captain Paul Watson Alapítvány (CPWF) közleményben tudatta, hogy Watson letartóztatásra a Japán újonnan épített Kangei Maru nevű bálnavadászhajó feltartóztatására irányuló akció során került sor. A 9300 tonnás Kangei Maru fedélzetén dolgozzák fel azokat a bálnákat, amelyeket kisebb hajók fogtak. A hajó egyszerre 600 tonna húst is képes tárolni.

photo_camera Fotó: LOIC VENANCE/AFP

A szervezet úgy véli, hogy az aktivista letartóztatása azzal a vörös jelzéssel függ össze, amelyet a különösen veszélyes bűnözőkre szoktak kiadni, és amit„Watson korábbi, az Antarktisz térségében tett bálnavadászat-ellenes beavatkozásai miatt” kapott. A letartóztatás viszont azért meglepő, mert Watson ügyvédei úgy tudják, a jelzést visszavonták.

Watsont a gröndlandi kerületi bíróság elé állítják, ahol a rendőrség kérni fogja őrizetbe vételét, mielőtt döntés születik arról, hogy ki kell-e adni Japánnak. (Guardian)

Kiemelt videóink